Poštovati zakon,ali i osetljivost

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poštovati zakon,ali i osetljivost"

Zagreb -- Predsednik Josipović izjavio, povodom današnjih događaja u Vukovaru, da se zakon mora poštovati i da se mora uložiti dodatni napor da ne bude nasilja i tenzija.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je, komentarišući današnje događaje u Vukovaru pri neuspelom postavljanju dvojezičnih ploča na sedištima državne uprave, pozvao sve političke aktere da budu na visini zadatka.

"Imamo zakon koji ide prema punom poštovanju nacionalnih manjina. Sve relevantne stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hrvatskoj učestvovale su u donošenju ovog zakona. No, pitanje je osetljivo i moramo imati na umu koliko je bilo stradalih u Vukovaru. Ali trebalo je objasniti zašto je dobro da se poštuje dvojezičnost i različitost", rekao je Josipović.

Predsednik je osudio incidente u Vukovaru kao i napade na policajce, ali je u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji "S predsjednikom na kavi" pokazao i razumevanje.

"Reč je o nezadovoljstvu. Moramo poštovati osetljivost", rekao je Josipović, dok je za napad na policajce rekao da je to ono "što ne valja".

Predsednik je naglasio da nasilje nije nešto što treba koristiti, a na direktno pitanje o tome šta očekuje u Vukovaru sledećih dana bio je neodređen.

"Očekujem da će se zakon poštovati. Ja sam za dijalog. Razgovarao sam i razgovaraću opet. Ima dobrih razloga da poštujemo zakone koje smo doneli", rekao je Josipović i dodao da je uvek spreman da pođe u Vukovar, ali nije precizirao hoće li to zaista i učiniti.

U Vukovaru su demonstranti rano jutros uklonili postavljene dvojezične ploče, ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom, na zgradama Poreske uprave, policije i Kancelarije državne uprave, a tokom protesta povređena su četiri interventna policajca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Josipović: Zakon mora biti poštovan

Izvor: Akter, 02.Sep.2013

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je, komentarišući današnje događaje u Vukovaru oko neuspelog postavljanja dvojezičnih ploča na sedištima državne uprave, poručio da se mora uložiti dodatni napor kako ne bi bilo nasilja i tenzija

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.