Izvor: Medijski istraživački centar, 04.Sep.2012, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje hrana u Srbiji

Mleko i mlečni proizvodi, meso, brašno, jaja, ulje, gazirana pića imaju nove više cene, a uskoro se očekuje da poskupe i kafa, testenina, smrznuto voće, tunjevina, dok bi kilogram pojedinih vrsta mesa mogao da košta i hiljadu dinara.
Gotovo svi domaći proizvođači mleka i mlečnih proizvoda podigli su svoje cenovnike u proseku od jedan do 3,8 odsto. Svi veći proizvođači mesa će danas podići cene svinjetine od tri do pet odsto, a juneće meso će poskupeti u proseku za jedan odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar <<
Prvih dana septembra poskupelo je brašno, pojedinih proizvođača čak za 26 odsto, smrznuto testo ima nove cenovnike skuplje od 10 do 20 odsto, a testenine će tek poskupeti u prvoj polovini ovog meseca u proseku za 10 odsto.
„Nema kraja povećanju cena, a najveći problem je što se ne zna kada će se ta “eksplozija” poskupljenja završiti“, kaže za „Novosti“ Spomenka Ivetić, komercijalni direktor “Agrimesa”.
Ona navodi da se prvi put dešava da je živa mera svinja skuplja od junetine, što nikada nije bio slučaj.
„Za tovljenike plaćamo 245, a za prasad 200, što je znak da niko ne pokreće novi ciklus tova zbog paprenih cena stočne hrane. Skupa je i živina, a za živo pile treba platiti 200 dinara, koliko i za prasad. Ako se nešto hitno ne preduzme paprena stočna hrana će uništiti stočni fond“, kaže Ivetić.
Proteklih meseci pojedine kategorije mesa poskupele su i za trećinu. Kilogram svinjskog buta dostiže i do 670 dinara, junećeg 750, a pilećeg filea neverovatnih 690 dinara… Više nije tako pristupačna za džep potrošača ni nekada sirotinjska hrana. Pileća krilca su stigla do 300, a leđa se prodaju za 150 dinara.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.