Ponavljanje izbora u šest opština na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2011, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponavljanje izbora u šest opština na KiM

PRIŠTINA -

Na Kosovu je počelo glasanje na ponovljenim parlamentarnim izborima u pet opština, zbog neregularnosti tokom glasanja 12. decembra 2010. Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da su sva planirana biračka centra otvorena na vreme u sedam sati.

Izbori će biti ponovljeni u opštinama Srbica, Glogovac i Dečani, dok će na nekim biračkim mestima biti ponovljeni u Lipljanu, Mališevu i Kosovskoj Mitrovici.

Izbore će i danas posmatrati predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodne zajednice, a specijalni predstavnik Evropske unije (EUSR) na Kosovu Piter Fejt će koordinirati rad "Misije za posmatranje izbora na Kosovu".

Međunarodni posmatrači će izbore nadgledati u sva 62 biračka centra, odnosno na 185 biračkih mesta.

Oko 100 timova će pod okriljem "Misije za posmatranje izbora na Kosovu 2010" pratiti svaku fazu izbora tokom izbornog dana 9. januara, kao što je to bio slučaj 12. decembra prošle godine.

Timovi će biti na jednom biračkom mestu tokom celog dana, a jedan tim će pokrivati od jednog do tri biračka mesta, saopšteno je iz kancelarije EUSR-a.

Posmatrački timovi će se sastojati od osoblja Međunarodne civilne kancelarije EUSR-a, članova diplomatskih misija na Kosovu, kao i diplomata iz država članica EU i iz regiona zapadnog Balkana.

Posmatrački timovi će svoje nalaze prijavljivati Operativnom štabu u glavnoj kancelariji ICO/EUSR u Prištini.

Svrha "Misije za posmatranje izbora na Kosovu 2010" jeste da ohrabri izbore koji ispunjavaju međunarodne standarde.

Mreža nevladinih organizacija za praćenje izbora "Demokratija na delu", je saopštila da je spremna za praćenje izbora i da će, kako bi se izbegle izborne mahinacije, pojačati posmatranje i na svakom biračkom mestu angažovati lokalne posmatrač i po jednog iz međunarodne zajednice.

Izbore će pratiti 500 posmatrača.

Na izborima od 12. decembra, u sredinama gde se izbori ponavljaju, uočeno je da je na biračkim mestima glasalo više birača nego što ih je upisano.

Tako je u pojedinim opštinama nakon brojanja glasačkih listića uočeno da je na izborima glasalo više od 100 odsto upisanih birača.

Posle ponavljanja izbora očekuje sed da će ubrzo Centralna izborna komisija proglasiti konačne rezultate, čime će i formalno biti stvoreni uslovi za početak razgovora o formiranju nove vlade.

Fejt je rekao da je Kosovu potrebna nova kredibilna i čista vlada, spremna da se suoči sa izazovima.

On je uoči drugog kruga izbora rekao da su decembarski parlamentarni izbori održani uglavnom u konstruktivnoj atmosferi, ali da su praćeni neregularnostima, koje ne mogu biti prihvaćene.

Fejt smtra da je na političkim rukovodiocima Kosova sutra posebna i lična odgovornost da preduprede prevare i pretnje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.