Podrška reformama u oblasti vladavine prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška reformama u oblasti vladavine prava

Na konferenciji održanoj u beogradskom Hotelu "Metropol" sastali su se predstavnici Saveta Evrope (SE), Evropske unije (EU) i Ministarstva za evropske integracije, kako bi analizirali sprovođenje projekata u Srbiji, u okviru zajedničkog programa "Horizontal Facility" za zapadni Balkan i Tursku.

Projekti u Srbiji su vredni 3,5 miliona evra, finansiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ih Evropska Unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope. Program se, pored Srbije, sprovodi i u zemljama zapadnog Balkana i Turske, od maja 2016 do maja 2019. godine i raspolaže budžetom od 25 miliona evra.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici drugih resornih ministarstava i civilnog sektora, korisnici programa podrške.

Projekti pružaju podršku u jačanju zaštite ljudskih prava zatvorenika, efikasnim pravnim sredstvima i uzajamnoj pravnoj pomoći, jačanju pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova, borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju, podsticanju demokratske kulture u školama, borbi protiv trgovine ljudima i jačanju zaštite nacionalnih manjina.

Nakon uvodnog dela, novinarima su se obratili ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici i šef Misije SE u Srbiji, Tim Kartrajt.

"To je program koji se zove "Horizontalna podrška reformama u oblasti vladavine prava". Iza tog tehnokratskog naziva se zapravo krije ono što je zaista suština reformskih procesa, ono što se nalazi u srcu procesa pridruživanja i evropskih integracija, ja bih rekla i u srcu reformskih planova Vlade Srbije. To jeste napredak u oblasti vladavine prava, a to je i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ekonomskog kriminala, zaštita ljudskih i manjinskih prava, naravno, reforma pravosuđa kao osnovni preduslov pravičnijeg i pravednijeg društva", rekla je Jadranka Joksimović.

"Analiziramo napredak u sprovođenju ovih projekata danas i mislim da ćemo biti u prilici da zaključimo da se, kada je Srbija u pitanju, primećuje izvanredan napredak u proteklih 18 meseci i unapred se radujemo što će se to nastaviti i u budućnosti", saopštio je Tim Katrajt.

"Veoma smo zadovoljni što finansijski podržavamo ove projekte, što doprinosimo. Verujemo da specifične oblasti koje smo izdvojili neće biti važne samo za pristupanje Srbije EU, već da će biti od koristi i građanima Srbije, boljoj zaštiti njihovih prava, lakšoj dostupnosti sudstva, smanjenju diskriminacije i boljoj borbi protiv korupcije", kazao je Sem Fabrici.

Podsetivši da je napredak Srbije u procesu priključenja Uniji u aprilskom izveštaju ocenjen kao veoma dobar, ministarka Joksimović je dodala da očekuje da će na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, krajem juna, Srbija otvoriti i dva nova poglavlja, Poglavlje 33 – budžetske i finansijske odredbe i Poglavlje 13, koje se tiče ribarstva.

U narednoj fazi pomenutog programa biće finansirani projekti podrške slobodi medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vladavina prava ključna za napredak u procesu pristupanja EU

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2018

Vladavina prava je u srcu evropskih vrednosti i smatra se fundamentalnom u procesu pristupanja EU, a reforme u toj oblasti se nikada ne završavaju, rečeno je na konferenciji o zajedničkom programu Saveta Evrope i EU pod nazivom "Horizontal Facility"...To su rekli srpska ministarka za evrointegracije...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.