Početak školovanja najmlađih kadeta

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak školovanja najmlađih kadeta

Vojska Srbije će iduće godine dobiti prvu generaciju žena oficira, što je značajno za sistem odbrane rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac. Ministar održao predavanje najmlađim kadetima i kadetkinjama Vojne akademije čime je označen početak njihovog školovanja.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će Vojska Srbije sledeće godine dobiti prvu generaciju žena oficira. Među kadetima koji završavaju Vojnu akademiju iduće godine će biti i žena pilota, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naveo je Šutanovac, ocenivši da je i to izuzetno značajno za sistem odbrane.

Ministar je održao predavanje najmlađim kadetima i kadetkinjama Vojne akademije čime je tradicionalno označen početak školovanja na osnovnim akademskim studijama u Vojnoj akademiji.

Šutanovac je čestitao namlađim kadetima i kadetkinjama na opredeljenju za vojni poziv i poželeo im uspeh u školovanju.

"Ova generacija je izabrana kao najbolja između 1259 prijavljenih kandidata i kandidatkinja, a veliko interesovanje za upis u tu vojno školu pokazuje da je vraćeno poverenja u Vojsku Srbije", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je, među građanima državna institucija od najvećeg poverenja, odmah iza Srpske pravoslavne crkve.

Ministar je buduće oficire upoznao sa osnovnim pravcima funkcionisanja sistema odbrane kao i prioritetima za budućnost među kojima je i završetak profesionalziacije oružanih snaga, od početka iduće godine.

Šutanovac je naveo da u prioritete spada i opremanje i modernizacija Vojske Srbije, što će u velikoj meri zavisisti od sredstava kao i aktivno učešće u programu "Partnerstvo za mir".

"Jačanje regionalne saradnje, veće učešće u mirovnim misijama UN i EU, zajednička obuka i intenziviranje bilateralne vojne saradnje, takođe spadaju u prioritete rada", rekao je ministar.

Šutanovac je ukazao i na značaj vojno ekonomske saradnje sa stranim državama kao i na školovanje i usavršavanje oficira na inostranim akademijama i vojnim školama.

ministar je istakao i da trenutno ne postoji nijedan segment rada sistema odbrane koji nije harmonizovan sa propisima EU i podsetio da se u Vojsci Srbije primenjuju najbolji NATO standardi.

Ministar odbrane je odgovarao i na pitanja kadeta i kadetkinja koja su se ticala kako rešavanja praktičnih problema tokom školovanja i obuke tako i globalnih poltičkih tema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.