Iduće godine prve žene visoki oficiri

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće godine prve žene visoki oficiri

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će Vojska Srbije iduće godine dobiti prvu generaciju žena oficira. On je naveo da će među onima koji završavaju Vojnu akademiju iduće godine biti i žena pilota ocenivši da je i to izuzetno značajno za sistem odbrane.

Srpski vojnici uskoro u Libanu, u planu Somalija

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će pripadnici vojske

vrlo brzo otići u mirovnu misiju UN u Libanu, a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << planira učešće i u

istim aktivnostima na obali Somalijskog mora. Šutanovac je precizirao

da se pripadnici vojske u Liban otiši sa španskim kontigentom

mirovnjaka, dok je "ideja da na obali somalijskog mora budemo sa

prijateljaima iz Grčke, na njihovom brodu".

- Razmišljamo o eventualnom obučavanju somalijskih lekara u Ugandi ili u

nekoj drugoj zemlji - rekao je ministar odbrane i podsetio da je

nedavno grupa od sedam srpskih mirovnjaka otišla, u sastavu

slovačko-mađarskog kontigenta, u mirovnu misiju UN na Kipru.

On je održao predavanje najmlađim kadetima i kadetkinjama Vojne akademije čime je tradicionalno označen početak školovanja na osnovnim akademskim studijama u Vojnoj akademiji. Šutanovac je čestitao namlađim kadetima i kadetkinjama na opredeljenju za vojni poziv i poželeo im uspeh u školovanju.

On je podsetio da je ova generacija izabrana kao najbolja između 1259 prijavljenih kandidata i kandidatkinja dodajući da veliko interesovanje za upis u tu vojno školu pokazuje da je vraćeno poverenja u Vojsku Srbije.

- Vojska Srbije je, među građanima državna institucija od najvećeg poverenja, odmah iza Srpske pravoslavne crkve - rekao je on.

Ministar je buduće oficire upoznao sa osnovnim pravcima funkcionisanja sistema odbrane kao i prioritetima za budućnost među kojima je i završetak profesionalziacije oružanih snaga, od početka iduće godine.

Šutanovac je naveo da u prioritete spada i opremanje i modernizacija Vojske Srbije, što će u velikoj meri zavisisti od sredstava kao i aktivno učešće u programu "Partnerstvo za mir".

Jačanje regionalne saradnje, veće učešće u mirovnim misijama UN i EU, zajednička obuka i intenziviranje bilateralne vojne saradnje, takođe spadaju u prioritete rada, rekao je on.

Šutanovac je ukazao i na značaj vojno ekonomske saradnje sa stranim državama kao i na školovanje i usavršavanje oficira na inostranim akademijama i vojnim školama.

On je istakao i da trenutno ne postoji nijedan segment rada sistema odbrane koji nije harmonizovan sa propisima EU i podsetio da se u Vojsci Srbije primenjuju najbolji NATO standardi.

Ministar odbrane je odgovarao i na pitanja kadeta i kadetkinja koja su se ticala kako rešavanja praktičnih problema tokom školovanja i obuke tako i globalnih poltičkih tema.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.