Počeo sastanak o formiranju vlasti u FBiH

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Feb.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sastanak o formiranju vlasti u FBiH

SARAJEVO - Sastanak o formiranju vlasti u FBiH počeo je u 17 časova u Sarajevu.

Sastanku pristustvuju Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, potpredsjednik te stranke i predsjednik FBiH Marinko Čavara, Željko Komšić, lider Demokratske fronte (DF), generalni sekretar ove stranke Sifet Hodžić, te Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a.

Takođe, sastanku prisustvuju Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, potpredsjednik te stranke Adil Osmanović, kao i Fadil >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Novalić, kandidat SDA za novog premijera FBiH.

Novalić je novinarima u prolazu rekao da očekuje da će večeras biti postignut kompromis o formiranju nove Vlade FBiH.

Komšić je ranije izjavio da će dogovor o formiranju novog saziva Vlade FBiH teško biti postići ako sve strane ostanu pri do sad iznesenim stavovima.

On je, uoči tog sastanka, rekao da njegova stranka ostaje pri stavu da joj treba pripasti isti broj ministrastva koliko i HDZ-u Dragana Čovića

"Ako Čović traži šest ministarstva, i DF insistira na šest ministarstava", izjavio je Komšić uoči sastanka.

Poručio je da DF sigurno neće pristati na Čovićev zahtjev da HDZ, uz svih pet hrvatskih, dobije i jednu srpsku poziciju u Vladi FBiH na koju bi bio imenovan kadar SNSD-a.

"To jedno mjesto za SNSD - HDZ neće dobiti, bar što se tiče DF-a, ali ne znam kako će SDA postupiti", naglasio je Komšić.

Njegova partija, pozivajući se na dobar izborni rezultat, u početku je inistirala na samo srpkim pozicijama u Vladi FBiH (tri ministarstva od ukupno 16). No, zahtjeve su povećali nakon Čovićeve poruke da neće dozvoliti da se Vijeće ministara BiH imenuje prije Vlade FBiH.

Kadar SDA Denis Zvizdić već je imenovan i u parlamentu za predsjedavajućeg Vijeća ministra, stranke su dogovorile i podjelu ministarskih resora u Vijeću, ali kandidati za nove ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara, bar što se Čovića tiče, neće biti imenovani i potvrđeni dok ne bude postignut dogovor sa SDA i DF-om o podjeli resora u novom sazivu Vlade FBiH.

Iz SDA, koja je Novalića kandidovala za novog premijera FBiH, odgovorili su da su, ako Čović ustraje u ovom zahtjevu, spremni Vijeće ministara formirati i bez HDZ-a BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo novi sastanak o formiranju Vlade FBiH

Izvor: Blic, 25.Feb.2015

U Sarajevu je danas počeo sastanak delegacija SDA, HDZ BiH i DF o sastavu nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine...SDA predstavljaju Bakir Izetbegović i Adil Osmanović, HDZ BiH lider stranke Dragan Čović, a delegaciju DF predsednik stranke Željko Komšić, te Sifet Podžić i Emir Suljagić...Sastanku...

Nastavak na Blic...

Nema dogovora o Vladi FBIH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2015, 09:10

Delegacije Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Demokratske fronte nisu postigle dogovor o sastavu nove vlade Federacije BiH.Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sinoć je nakon sastanka rekao da će razgovori biti nastavljeni u nedjelju, kada će pokušati približiti stavove..Predsjednik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.