Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela zajednička kontrola na prelazu Preševo-Tabanovce

Predsednici Vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev danas su otvorili zajednički, integrisani Granični prelaz Preševo-Tabanovce, te je kontrola putnika i tereta počela u novim uslovima, objedinjenim snagama službi dveju država.

Putnička i teretna vozila će, kako je saopštilo Ministarstvo finansija Srbije, granicu između dve zemlje prelaziti brže, jer će se zbog neophodne procedure zaustavljati samo jednom.

Integrisani prelaz omogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se prilikom izlaska iz Srbije kontrola, kako pasoška, tako i robna vrši u Severnoj Makedoniji, i obrnuto, u Srbiji, kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije.

Otvaranju integrisanog graničnog prelaza prisustvovali su u ime Srbije potpredsednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, kao i zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević.

Taj posao je realizovan u skladu s prošlogodišnjim dogovorom da se što pre omogući princip "One stop shop" ("Sve na jednom šalteru") za integrisano upravljanje granicom, kako u čekanju na granici ne bi dangubili ni putnici, ni privrednici.

"Primenom koncepta ''One stop shop'', privrede obe zemlje postaće još konkurentnije, a sve više teretnih vozila će koristiti naše puteve", navodi se u saopštenju.

Danas su delegacije dveju zemalja u Skoplju potpisale tri međudržavna sporazuma.

Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa "Ovlašćenog privrednog subjekta" (AEO) olakšava transport i trgovinu kompanija koje su od državnih organa zemlje u kojoj posluju dobile potvrdu da su siguran i stabilan partner u spoljnotrgovinskom poslovanju.

U Srbiji taj status za sada imaju 22 kompanije, a u Severnoj Makedoniji četiri.

One će po tom sporazumu imati isti tretman kao u zemlji u kojoj su stekle status, što omogućava pojednostavljen carinski postupak, manji broj pregleda tovara i prioritet prilikom pregleda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Počela zajednička kontrola na prelazu Preševo-Tabanovce

Izvor: JUGpress.com, 26.Avg.2019

PREŠEVO..Predsednici Vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev su danas svečano otvorili zajednički prelaz Preševo – Tabanovce...Od danas će putnička i teretna vozila granicu između dve zemlje prelaziti brže, jer će se zbog graničnih formalnosti zaustavljati samo jednom,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.