Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jun.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković saopštio da sa HNS-om ima parlamentarnu većinu

ZAGREB - Hvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas zvanično članove rekonstruisane vlade, koju čine predstavnici nove koalicije - HDZ i Hrvatska narodna stranka, čime je potvrdio da ta stranka ima parlamentarnu većinu.

Plenković je nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a, rekao da mu je drago što je dogovorio koaliciju sa hrvatskim narodnjacima sa kojima, kako je rekao, sa nekoliko ključnih prgramskih tačaka i načela sa ojima žele da pridonesu razvoju Hrvatske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Premijer je na konferenciji za novinare kazao da je koalicioni ugovor potpisan sa HNS-om kao, kako je objasnio, određena platforma sa kojom ta stranka čini dio vlade.

Platforma, dodao je, sadrži pitanja obrazovanja, sigurnosti, pravosuđa, decentralizacije...

Plenković je saopštio da će HNS-ovac Predrag Štromar biti potpredsjednik vlade.

Štromar je novinarima rekao da će nova koalicija donjeti dobrobit građanima u Hrvatskoj u budućnosti.

"HNS unosi svoje vrijednosti u ovu vladu. Posebno mi je drago što ćemo dobiti ministarku obrazovanja i pokušćemo decentralizovati reformu obrazovanju. Vjerujem da ćemo to učiniti. Mi smo još u nekim rovovima, razmišljanja, još smo u drugom svjetskom ratu, društvo se dijeli. Želimo da građani više ne razmišljaju u tome, nego da gledaju u budućnost. Da stvorimo jedno bolje, otvorenije, slobodnije i demokratskije društvo. To nam je glavni cilj i razlog zašto smo podržali ovu vladu.:, rekao je Štromar.

Izrazio je uvjerenje da će rekonstruisana vlada opštati do kraja mandata jer, kakoje rekao, veruje HDZ-u i ministrima.

Upitan kako vjeruje ministrima, kada je HNS u Saboru glasao za opoziv ministra finansija Zdravka Marića, Štromar je rekao da je to bilo prije kada, kako je rekao, vlada nije bila stabilna.

"Andrej i ja garancija smo da će ova vlada biti stabilna. Gospodin Marić je bio na meti svih zbog Agrokora, a vidimo da Agrokor ide u dobrom smeru. Videli smo to juče. Ja se nadam da će sve uroditi dobrim jer da nije bilo ovog razgovora, ne bi danas bilo moguće razgovarati s dobavljačima", objasnio je Štromar svoj "obrat".

Uvjeren je i da će ulazak HNS toj stranci donijeti više glasova na narednim izborima.

Našavši se u spletu neprijatnih novinarskih pitanja u pomoć Stromaru je pritekao Plenković zapitavši da li ima neobično nešto u saradnji najuticajnije opozicione SDP i Hrvatske seljačke stranke.

"Molio bih da se prestane s komunikacijom o nekakvoj trgovini, izdaji birača. Ključni cilj stranaka je da se vodi proces, a ne da a priori budete u opoziciji. Kada je naš izborni sustav takav kakav je, meni se čini da u njemu nije realno da bilo koja snaga dobije natpolovičnu većinu. Ako je to tako, jedino što stranke koje dobiju mandat mogu je da razgovaraju s onim ko je dobio povjerenje. Svi mandati su neopozivi i u takvom kontekstu je sasvim prirodno i normalno da se razgovara", rekao je Plenković.

Premijer je rekao da institucije nisu igračke i da je njegova poruka političke stabilnosti najvažnija, te da će na njoj insistirati.

"Tačno, mogao je HDZ na izbore, izlaznost bi bila najmanja, a mi bismo dobili još više, ali opet bi se pregovaralo. Tu dijelim one koji su politikanti od državnika", kazao je Plenković.

Premijer je potom ušao u polemiku sa novinarom regionalne N1 tv zbg pitanja koje mu je postavljeno u vezi sa kršnjem koalicionih sporazuma i preljetanja stranaka i pojedinaca.

Novinari su imali i pitanja vezana uz Agrokor i Sberbank, ali je Plenković odbio da na njih odgovori jer, kako je rekao, to nije tema u ovom trenutku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.