Petrović: Problemi sa isplatama poljoprivrednicima posledica rebalansa

Izvor: Blic, 19.Okt.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Problemi sa isplatama poljoprivrednicima posledica rebalansa

Bivši ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović izjavio je da su problemi u isplati obaveza Ministarstva poljoprivrede, koji danas postoje, pre svega posledica lošeg planiranja rebalansa budžeta za 2012. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije danas je saopštilo da je dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima jer je blokiran račun tog ministarstva zbog naplate starih dugova, koji su, kako je navedeno, ostavili bivši ministri poljoprivrede Saša Dragin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Dušan Petrović.

U pisanoj izlavi Petrovića navodi se da taj taj novac, zbog nelikvidnosti budžeta nije isplaćen u decembru 2011. godine kako je to bilo predviđeno.

- Zbog ovih vanrednih izdataka, od čak 2,4 milijarde dinara, obaveze prema nekomercijalnim gazdinstvima nisu mogle da budu izvršene pre rebalansa budzeta za 2012. godinu. Sve ove činjenice jasno su predočene ministru Kneževiću prilikom primopredaje dužnosti, posle formiranja sadašnje Vlade Srbije - rekao je on.

Petrovic je naveo da sredstva za isplatu tih dugovanja nisu bila obezbeđena Zakonom o budžetu za 2011. godinu i da rebalansom za tu godinu nije bilo moguće obezbediti novac za te namene zbog toga što su posle protesta poljoprivrednika enormno narasle obaveze budžeta po osnovu subvencija od 14.000 dinara po jednom hektaru.

On je precizirao da su prenete obaveze za 2011. godinu po tom osnovu u

2012. godini su iznosile čak 4,3 milijarde dinara.

- Prilikom izrade predloga budžeta za 2012. godinu Ministarstvo poljoprivrede je planiralo sredstava za isplatu ovih dugovanja nekomercijalnim gazdinstvima, što se vidi iz obrazloženja Zakona o budžetu - rekao je Petrović, koji je potpredsednik opozicione Demokratske stranke (DS).

On je naveo da je u prolećnoj setvi subvencionisano je gorivo sa 1,6 milijardi dinara iz agrarnog budžeta, a da nisu korišćena kreditna sredstva obezbeđena članom 35. Zakona o budžetu, kako je to prvobitno planirano.

- Koalicioni partneri Demokratske stranke u to vreme nisu u Parlamentu hteli da daju podršku za povlačenje ovih sredstava. Pored toga, u januaru ove godine isplaćeno je za 800 miliona dinara više na ime subvencija po hektaru - rekao je Dušan Petrović.

Povezane vesti: Dačić: Komunikacija s Briselom izvanredna, Jovanović neobavešten Neizvesno okončanje blokade poljoprivrednika Dogovorena isplata avansa poljoprivrednicima u Vojvodini Poljoprivrednici radikalizuju protest, odnos vlade omalovažavajući Za organsku proizvodnju 20 miliona dinara

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.