Petrović: Ministarstvo u dugu zbog rebalansa

Izvor: Mondo, 19.Okt.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Ministarstvo u dugu zbog rebalansa

Potpredsednik DS i bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović tvrdi da problemi Ministarstva poljoprivrede posledica lošeg planiranja rebalansa.

Novac za isplatu dugovanja nije bio obezbeđen Zakonom o budžetu za 2011. a rebalansom budžeta za 2011. nije bilo moguće obezbediti novac za to, zbog toga što su posle protesta poljoprivrednika enormno narasle obaveze budžeta po osnovu subvencija od 14.000 dinara po jednom hektaru, naveo je Petrović u pisanoj izjavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Naime, prenete obaveze za 2011. godinu po tom osnovu u 2012. godini su iznosile čak 4,3 milijarde dinara.

Petrović navodi da je prilikom izrade predloga budžeta za 2012. Ministarstvo poljoprivrede planiralo sredstava za isplatu tih dugovanja nekomercijalnim gazdinstvima, što se vidi iz obrazloženja Zakona o budžetu.

U prolećnoj setvi subvencionisano je gorivo sa 1.6 milijardi dinara iz agrarnog budžeta, a nisu korišćena

kreditna sredstva obezbeđena Zakonom o budžetu, kako je prvobitno planirano, stoji u izjavi bivšeg ministra.

Koalicioni partneri Demokratske stranke u to vreme nisu hteli u parlamentu da daju podršku za povlačenje ovih sredstava, dodao je on.

U januaru ove godine isplaćeno je za 800 miliona dinara više na ime subvencija po hektaru.

Taj novac, kako navodi Petrović, zbog nelikvidnosti budžeta nije isplaćen u decembru 2011. godine kako je to bilo predviđeno.

Prema njegovim rečima, zbog tih vanrednih izdataka, od čak 2,4 milijarde dinara, obaveze prema nekomercijalnim gazdinstvima nisu mogle da budu izvršene pre rebalansa budzeta za 2012. godinu.

Bivši ministri poljoprivrede Saša Dragin i Dušan Petrović ostavili su dugove koji se prinudno naplaćuju blokadom računa Ministarstva, pa subvencije poljoprivrednicima koje je usvojila nova Vlada Srbije kasne, zbog čega postoji bojazan da neće moći da se sprovede jesenja setva po planu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Ministarstvo poljoprivrede je na osnovu prinudne naplate duga po sudskim rešenjima od početka 2012. godine platilo 1,2 milijarde dinara", kaže se u saopštenju.

Naplata ovako velikih dugova u kratkom roku putem iznenadnih blokada računa Ministarstva remeti normalno poslovanje i usvojene planove, a pre svega, upozorava se, isplatu subvencija koje su obećane poljoprivrednicima.

"Ministarstvo procenjuje da će ukupan iznos prinudnih izvršenja dostići dodatnih 1,5 do dve milijarde dinara tokom 2013. godine, što će blokirati normalan rad Ministarstva", kaže se u saopštenju.

(MONDO/Agencije)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.