Petnica dobila spektrometar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petnica" dobila spektrometar

Istraživačka stanica "Petnica" dobila je danas spektrometar, uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra.

Reč je o uređaju vrednom 3,2 miliona dinara, a predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić je istakla da je obrazovanje jedan od najvažnija tri prioriteta Vlade Srbije.

"Zahvaljujem svim predstavnicima kompanija koje su prepoznale značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulaganja u nauku i obrazovanje, svim organizacijama civilnog društva i svim pojedincima, građanima Srbije koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za inovativni uređaj koji će polaznicima 'Petnice' omogućiti da naukom osvajaju svet", rekla je Brnabić.

Godišnje će, dodala je, na tom uređaju raditi oko 400 mladih polaznika "Petnice", kao i stotinak učenika i studenata tokom specijalizovanih poseta.

"Nadam se da ćete vi i svi oni koji budu koristili ovaj uređaj, ovu lekciju iz filantropije upamtiti i da ćete sutra, kao ljudi koji će donositi neke od najavažnijih korporativnih odluka, ali i odluka u okviru naučnih institucija za koje sam sigurna da ćete ih upravo vi donositi, da ćete odlučiti da dalje podržavate filantropiju", rekla je Brnabić.

Istakla je da je ulaganje u obrazovanje, u modernu tehnologiju, a posebno ulaganje u mlade inovatore najvažnije u Srbiji jer su, dodala je, upravo oni ti koji će biti nosioci ekonomskog, društvenog i političkog napretka i razvoja Srbije u budućnosti.

Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uredaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i u umetnosti.

Događaj je organizovan u okviru Projekta za unapređenje davanja koji podržava Savet za filantropiju, kojim predsedava premijerka Brnabić, Srpski filantropski forum, Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ulaganje u nauku i obrazovanje prioritet" PETNICA DOBILA VAŽAN UREĐAJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2019

Istraživačka stanica "Petnica" dobila je danas spektrometar, uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra..Reč je o uređaju vrednom 3,2 miliona dinara, a predsednica Vlade...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.