Ulaganje u nauku i obrazovanje prioritet PETNICA DOBILA VAŽAN UREĐAJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ulaganje u nauku i obrazovanje prioritet" PETNICA DOBILA VAŽAN UREĐAJ

Istraživačka stanica "Petnica" dobila je danas spektrometar, uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra

Reč je o uređaju vrednom 3,2 miliona dinara, a predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić je istakla da je obrazovanje jedan od najvažnija tri prioriteta Vlade Srbije.

- Zahvaljujem svim predstavnicima kompanija koje su prepoznale značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ulaganja u nauku i obrazovanje, svim organizacijama civilnog društva i svim pojedincima, građanima Srbije koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za inovativni uređaj koji će polaznicima ''Petnice'' omogućiti da naukom osvajaju svet - rekla je Brnabić.

Solar simulator and UV-vis spectrometer. pic.twitter.com/xuSj93OtkH

— CTFM lab (@CtfmLab) 18. април 2019.

Godišnje će, dodala je Branabić, na tom uređaju raditi oko 400 mladih polaznika "Petnice", kao i stotinak učenika i studenata tokom specijalizovanih poseta.

- Nadam se da ćete vi i svi oni koji budu koristili ovaj uređaj, ovu lekciju iz filantropije upamtiti i da ćete sutra, kao ljudi koji će donositi neke od najavažnijih korporativnih odluka, ali i odluka u okviru naučnih institucija za koje sam sigurna da ćete ih upravo vi donositi, da ćete odlučiti da dalje podržavate filantropiju - rekla je Brnabić.

 Istakla je da je ulaganje u obrazovanje, u modernu tehnologiju, a posebno ulaganje u mlade inovatore najvažnije u Srbiji jer su, dodala je, upravo oni ti koji će biti nosioci ekonomskog, društvenog i političkog napretka i razvoja Srbije u budućnosti.

Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uredaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i u umetnosti.

Događaj je organizovan u okviru Projekta za unapređenje davanja koji podržava Savet za filantropiju, kojim predsedava premijerka Brnabić, Srpski filantropski forum, Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.