Paori odustali od blokada

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2015, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paori odustali od blokada

Poljoprivrednici su, zbog obećanja Vlade Srbije da će u narednih sedam dana preduzeti mere za rešavanje problema u otkupu mesa i mleka, odustali od najavljene blokade, ali su danas organizovali protestnu vožnju.

Protestna vožnja organizovana je u 11 sati na području Srema, Mačve i Banata.

Nakon toga će, kako je izjavio predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice Zlatan Đurić, poljoprivrednici sačekati nedelju dana da vide da li će vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preduzeti mere kako je u četvrtak uveče dogovoreno na sastanku predstavnika vlade nezadovoljnih stočara.

Paori iz Mačve, Srema, Pocerine, Banata i Bačke prethodno su planirali da traktorima i drugom mehanizacijom blokiraju puteve širom Srbije. Paori su tada rekli da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nisu pronašli rešenje o interventnom otkupu tovljenih svinja i mleka, kao ni za još osam postavljenih zahteva.

"Ono što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo ministarstvu dostavili spiskove i količine tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put", rekao je ranije u četvrtak Zlatan Đurić.

Unija poljoprivrednika zahteva da robne rezerve otkupe tovljene svinje po 185 dinara, da se organizuje interventni otkup mleka, kao i da se do kraja godine zabrani uvoz mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Samo u Mačvi i Sremu ima više od 50.000 tovljenika koje nema ko da kupi. U poslednjih mesec dana pojedine mlekare u Srbiji prestale su da otkupljuju mleko od malih proizvođača, onih koji su im dnevno isporučivali manje od 20 litara. Zbog, kako kažu uvoza mleka u prahu i surutke, stvorio se višak domaćeg mleka. Za nekoliko dana se ukidaju kvote u zemljama EU, pa se očekuje uvoz mleka i mlečnih proizvoda što će domaće farmere potpuno uništiti.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Paori u 11 sati blokiraju puteve

Izvor: Blic, 13.Mar.2015, 10:12

Paori iz, Srema, Bačke, Banata, Mačve i Pocerine danas će, od 11 sati, traktorima i drugom mehanizacijom blokirati puteve širom Srbije...Iako ne žele da otkriju koje će sve saobraćajnice blokirati poljoprivrednici ističu da će ih biti više od 100 u Sremskoj Mitrovici, Šidu, Šapcu, Bogatiću,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.