Paori u 11 sati blokiraju puteve

Izvor: Blic, 13.Mar.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paori u 11 sati blokiraju puteve

Paori iz, Srema, Bačke, Banata, Mačve i Pocerine danas će, od 11 sati, traktorima i drugom mehanizacijom blokirati puteve širom Srbije.

Iako ne žele da otkriju koje će sve saobraćajnice blokirati poljoprivrednici ističu da će ih biti više od 100 u Sremskoj Mitrovici, Šidu, Šapcu, Bogatiću, Koceljevi, Vladimircima, Požarevcu, Banatu, Bačkoj, Sremu...

Stočari kažu da je u pitanju blokada upozorenja, a da će radikalizovati proteste ukoliko Vlada i Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poljoprivrede ne usvoje njihove zahteve.

Paori kažu da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nisu pronašli rešenje o interventnom otkupu tovljenih svinja i mleka, kao ni za još osam postavljenih zahteva.

- Ono što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo ministarstvu dostavili spiskove i količine tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put - izjavio je Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice.

Unija poljoprivrednika zahteva da robne rezerve otkupe tovljene svinje po 185 dinara, da se organizuje interventni otkup mleka, kao i da se do kraja godine zabrani uvoz mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Samo u Sremu i Mačvi ima više od 50.000 tovljenika koje nema ko da kupi. U poslednjih mesec dana pojedine mlekare u Srbiji prestale su da otkupljuju mleko od malih proizvođača, onih koji su im dnevno isporučivali manje od 20 litara. Zbog, kako kažu uvoza mleka u prahu i surutke, stvorio se višak domaćeg mleka. Za nekoliko dana se ukidaju kvote u zemljama EU, pa se očekuje uvoz mleka i mlečnih proizvoda što će domaće farmere potpuno uništiti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Paori delimično blokirali puteve traktorima

Izvor: Mondo, 13.Mar.2015

Nezadovoljni paori iz, Srema, Bačke, Banata, Mačve i Pocerine danas su delimično blokirali saobraćajnice u Srbije, a pojedini su organizovali protestnu vožnju. Oni traže hitan otkup viška tovljenih svinja...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Sremske...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.