Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2018, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinski demonstranti napali zvaničnike SAD u Vitlejemu

VITLEJEM - Palestinski demonstranti prekinuli su danas sastanak američkih zvaničnika i palestinske privredne komore na Zapadnoj obali, upućujući američkim učesnicima poruke protiv SAD i gađajući njihova vozila paradajzom.

Desetak demonstranata upalo je na sastanak u Vitlejemskoj privrednoj komori, mašući posterima sa antiameričkim porukama, prenosi AP.

Demonstranti su istakli da se protive bilo kakvom kontaktu sa američkim zvaničnicima, a zbog njihovog protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sastanak je ubrzo prekinut, nakon čega su počeli da gađaju vozila američkih zvaničnika i pokušali da ih spreče da odu.

Stejt department je osudio ovaj incident i ocijenio da je riječ o "zastrašivanju koje čine buntovni demonstranati".

"Ovaj program je bio dio dugoročnog angažovanja SAD radi stvaranja ekonomskih mogućnosti za Palestince. Iako niko nije povrijeđen, cilj je jasno zastrašivanje. Sjedinjene Američke Države se apsolutno protive upotrebi nasilja i zastrašivanju kao načinima da se izraze politički stavovi", navodi se u saopštenju.

Večeras je kabinet palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa osudio napad na američke diplomate, istakavši da "takva praksa protivreči vrijednostima i moralu palestinskog naroda".

This happened today: Palestinian protesters shut down a U.S. government training session to help Palestinian business owners improve their businesses. #LackingLogic pic.twitter.com/5ya9viyZvZ

Palestinci su kivni zbog prošlomjesečne odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, zbog čega su odbacili SAD kao pravednog mirovnog posrednika.

Odnosi između Vašingtona i Palestinaca su zategnuti otkako je Tramp saopštio odluku o Jerusalimu. Palestinci su bojkotovali posjetu američkog potpredsjednika Majka Pensa tom regionu ovog mjeseca, a Tramp je zaprijetio povlačenjem novčane pomoći Palestincima ukoliko ne nastave pregovore sa Izraelom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.