PANK MILIJARDER Neverovatni život novog šefa Tvitera

Izvor: Blic, 13.Jun.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PANK MILIJARDER Neverovatni život novog šefa Tvitera

Tviter je objavio da će se Dik Kostolo, aktuelni izvršni direktor te društvene mreže, povući sa funkcije 1. jula, a privremeno će se na nju vratiti Džek Dorsi. On je bio suosnivač Tvitera zajedno sa Bizom Stounom i Evanom Vilijamsom 2006, ali je napustio kompaniju 2008. Vratio se 2010. da vodi posao, ali se to ipak završilo prebacivanjem obaveza na druge.

Dorsi će ostati i izvršni direktor Skvera, kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za plaćanja putem mobilnih telefona koju je osnovao 2010. Dorsi je po prvi put postao milijarder 2012. i sada mu je bogatstvo procenjeno na 2,4 milijarde dolara.

"Biznis insajder" piše da je Dorsi počeo da se bavi programiranjem još dok je pohađao srednju školu "Bišop DuBorg". Sa 15 je razvio softver za dispečere koji i danas koriste pojedine taksi službe. Kada nije visio po prodavnicama elektronike ili održavao "fantazi fudbal ligu" za svoje drugare, posećivao je pank koncerte.

Poput mnogih drugih milijardera koji su zaradili novac na informacionim tehnologijama, Dorsi nikada nije završio fakultet. Prvo je kratko bio na Misuri univerzitetu nauke i tehnologije, potom se prebacio na Njujorški univerzitet, da bi na kraju odustao od studija.

Prvu ideju za instant poruke prijateljima o tome šta radi razradio je 2000. putem "blekberija", ali ona nije zaživela pošto to nikoga nije zanimalo. Zaposlio se u podkast kompaniji Odeo, u kojoj je upoznao buduće suosnivače Tvitera.

Odeo je propao 2006, a Dorsi je sa Vilijamsom i Stounom kupio internet domen Tviter za oko 7.000 dolara. Postao je izvršni diorektor sa 30 godina.

Dorsi je 2011. dobio je priliku da intervuiše Baraka Obamu, predsednika SAD, u prvoj "Tviterovoj većnici". Već u to vreme bio je na putu da izađe iz kompanije. Uložio je novacu u Forskver i pokrenuo aplikaciju Skver.

Tviter se pojavio na berzi u novembru 2013. i za nekoliko sati Dorsi je imao milijarde. I pred tih para, ne razmeće se mnogo bogatstvom, pa je tako postovao i sliku na kojoj se vidi da se vozi gradskim autobusom u Njujorku.

Poseduje BMW serije 3 Series, ali ga ne vozi često. Navodno nema radni sto, već sve obavlja putem svog ajpeda. Ima i diplomu masažera, a dao je 7.500 dolara za sliku na kojoj je lik Ume Turman.

Smatraju ga jednim od ljudi sa stilom u industriji informacionih tehnologija, zato što redovno nosi kožne jakne, kao i odela marki Prada i Ermes. Voli i Diorove košulje sa duplom kragnom, gde se s unutrašnje strane vidi drugi dezen.

Voli da izlazi po njujorškim restoranima "Aziza", "Zuni", "Mint" i "Tiburon", kao i da putuje svetom. Postavlja slike i Vajn klipove na Tviter nalogu na kojem ima više od tri miliona pratilaca.

Letenje mu je jedan od omiljenih hobija. Navodno je dao 9,9 miliona dolara u ekskluzivnom delu San Franciska.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.