Otvoreni sajmovi energetike i ekologije

Izvor: Blic, 12.Okt.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 8. Međunarodni sajam zaštite životne sredine “Ekofer” i 7. Međunarodni sajam energetike. Ove manifestacije otvorio je Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije. Na njima će se predstaviti oko 250 domaćih i stranih izlagača.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić je na otvarnju manifestacija rekao da je zahvaljujući novoj ekološkoj politici u Srbiji u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko godina otvoreno 8.000 novih radnih mesta, a da se do kraja mandata ove vlade očekuje da će to biti povećano na 10.000.

- Primena mera ekološke politike, podrška reciklažnoj industriji i izgradnja reciklažnih centara doveli su do pobede "zelene" ekonomije - kaže Dulić.

Cena ulaznice

Cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara, dok je za grupne posete 100 dinara. Učenici srednjih škola i studenti imaju besplatan ulaz, uz predhodno overen i potpisan spisak

On je kaže da su sajamovi "Ekofer" i "Energetika" najveći do sada, sa više od 250 učesnika iz 11 zemalja, a postavljena su i četiri nacionalna štanda.

Na sajmu "Ekofer" se predstavljaju kompanije i organizacije iz oblasti žaštite životne sredine, reciklaže, obnovljivih izvora energije i upravljanja otpadom.

Posebne celine na sajmu čine Mreža nulte emisije, Berza ekoloških usluga, održivi razvoj i učešće nevladinih ogranizacija.

Na štandu kompanije "BiS" reciklažni centar, posetioci mogu da ostave elektronski otpad i da ujedno pogledaju izložbu najstarijih primeraka električnih uređaja koje su rednici ove firme skupili, prilikom sakupljanja EE otpada.

- Na našem štandu se mogu videti prvi modeli laptova, od pre 30 godina, stari fotoaparati, kamere, gramofoni, magnetofon i sl. Takođe, u kontejner koji smo postavili ispred "Home centra" kod Sajma, Beograđani mogu da ostave svoj otpad, a mi ćemo, svaki kilogram otkupiti po ceni od 10 dinara, a ta sredstva ćemo uplatiti na račun "NURDOR-a" - kaže Gordana Vlajić iz "BiS" reciklažnog centra.

Ispred Hale 1, postavljena je velika ugljena gromada iz Rudarskog basena "Kolobara", težine 25 tona, koja će biti pokolonjena socijalno ugroženoj porodici.

Radno vreme manifestacija je od 10 do 18 časova, dok je poslednjeg dana, u petak, kada se sajam zatvara radno vreme do 17 časova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.