Otvara se Muzej SPC u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se Muzej SPC u Beogradu

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković najavio je danas da bi februara trebalo da budu otvoreni Muzej Srpske pravoslavne crkve i Muzej Jugoslovenske kinoteke u obnovljenom zdanju u Uzun Mirkovoj ulici.

Petković je na sastanku sa urednicima najvećih medijskih kuća u Srbiji rekao da će do kraja godine biti završeno renoviranje 4.000 kvadratnih metara novog galerijskog prostora u Istorijskom muzeju Srbije.

Prema njegovim rečima ta galerija imaće stalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << postavku, a biće otvorena izložbom o srpskim dinastijama, dok bi iduće godine tu trebalo da gostuje izložba povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

"Naredna, 2014. godina biće u znaku stogodišnjice Prvog svetskog rata i u toku su kontakti sa Muzejem Prvog svetskog rata u francuskom gradu Molu koji je zainteresovan da organizuje u Beogradu izložbu", rekao je Petković.

Ministar Petković očekuje da do jeseni bude završena prva faza obnove Muzeja savremene umetnosti, a do kraja meseca bi trebalo da bude gotov projekat obnove Narodnog muzeja u skladu sa raspoloživim novcem.

On je najavio da će za sledeću godinu biti formulisana nova pravila za konkurisanje za nacionalna priznanja za vrhunske domete u kulturi (nacionalne penzije), jer sada propisi izazivaju nedoumice.

"Ima puno zamerki na uredbu o nacionalnim penzijama i pokušaćemo to da uredimo na drugačiji način", rekao je Petković i objasnio da se sada nastoji da u skladu sa zakonom i uredbom u pođednakoj meri budu zastupljene sve oblasti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Otvaraju se Muzej SPC i Muzej Kinoteke

Izvor: Danas, 22.Jan.2013

Na radnom doručku, upriličenom za predstavnike medija koji se bave kulturom u Ministarstvu kulture, ministar Bratislav Petković odgovarao je na pitanja o aktuelnim zbivanjima i skorijim planovima u ovoj oblasti. On je najpre najavio da će se u februaru otvoriti obnovljeni Muzej Srpske pravoslavne...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.