Otkriven recept za Koka-Kolu!

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2011, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven recept za Koka-Kolu!

Jedna od najčuvanijih tajni na svetu, recept za Koka-Kolu, izgleda da je otkrivena. Do sada su recept znala samo dvojica radnika čuvene kompanije, a sajt Thisamericanlife.org objavio je fotografije ručno pisanog "kuvara" u kome su navedeni svi tajni sastojci najpoznatijeg pića na svetu.

Originalan recept za pripremu Koka-Kole već 125 godina čuva se u sefu jedne američke banke. Tajnu znaju dva radnika kompanije, a sajt Thisamericanlife.org navodi da su sastojci i njihova količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << objavljeni još 1979. u jednim američkim novinama, ali tada niko na to nije obraćao pažnju.

Sajt je objavio 32 godine star članak i sliku koja vrlo verovatno prikazuje kopiju originalnog recepta, što je potvrdio istoričar i autor knjige "For God, Country and Coca-Cola" (Za Boga, otadžbinu i Koka-Kolu) Mark Pendergrast.

Recept sa slike najverovatnije je zapisao prijatelj "oca" Koka-Kole, farmaceuta Džona Pembertona iz Atlante, a zapis se sačuvao kroz generacije. Pemberton je najpoznatiji napitak na svetu stvorio sasvim slučajno, kuvajući u dvorištu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio napitak koji nije bio gaziran. No, uskoro je saznao da treba da doda i ugljen-dioksid kako bi dobio gazirano pieć.

Poznato je da su osim vode, koja čini 90 procenata Koka-Kole, glavni sastojci ugljen-dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein. Ako slika koju objavljuje Thisamericanlife.org prikazuje i njihove prave razmere, kao i neke "začine" zbog kojih ni jedan proizvođač koji je pokušao da napravi slično piće nije pogodio aromu

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.