OTKRIVEN RECEPT ZA KOKA-KOLE

Izvor: Kurir, 15.Feb.2011, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVEN RECEPT ZA "KOKA-KOLE"

Strogo čuvan recept za "koka-kolu" je otkriven. Recept su znala samo dvojica radnika kompanije, a originalan zapis čuva se u bankovnom sefu. Naime, to je jedna od najčuvanijih tajni sveta već punih 125 godina.

Jedan američki sajt tvrdi da je recept za "koka-kolu" objavljen još 1979. u lokalnim novinama, ali tada niko na to nije obratio pažnju.

Recept je sastavio farmaceut Džon Pemberton iz Atlante, koji je do njegao došao sasvim slučajno. On je u dvorištu kuvao kopiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << francuskog vina "kola", a napravio je negaziranu "koka -kolu". Kasnije je saznao da treba dodati ugljen dioksid, a sve ostalo je istorija.

Osim vode, koja čini 90 odsto pića, glavni sastojci "koka -kole" su ugljen dioksid, karamel, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein. Ako slika koju objavljuje američki sajt prikazuje i pravu količinu onda je tajna pravljennja koka kole posle 125 godina otkrivena.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.