Ostaju stare cene karata za prevoz

Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaju stare cene karata za prevoz

Novi tarifni sistem koji je trebalo da počne da se primenjuje od 1. februara, odlukom gradskih čelnika, neće stupiti na snagu. Najveći deo cena karata koju korisnici plaćaju za gradski prevoz biće vraćen na stari nivo. Ta odluka odnosiće se i na bus-plus dopune za penzionere.

Od planiranog novog tarifnog sistema ostaće samo karte za tri, pet i sedam dana, vremenska u trajanju od 90 minuta, kao i godišnja dopuna koja će koštati 11 predviđenih mesečnih karata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
- Očekuje se pomoć Vlade Srbije koja bi na prvoj narednoj sednici trebalo da donese odluku da zaposlenima poslodavac kupuje mesečnu dopunu za gradski prevoz u svim javnim preduzećima, kao i u svim državnim ustanovama u prestonici - izjavio je gradonačelnik Siniša Mali na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, međusobnom saradnjom između Vlade i Grada uspostavljen je zajednički rad na zaštiti socijalno ugroženog stanovništva.

- Krajem prošle godine predstavili smo tarifni sistem koji je imao ekonomsko opravdanje sa stanovništa Grada, ali s druge strane imajući u vidu preporuku Vlade i pomoć premijera uspeli smo da pronađemo način da zaštitimo najugroženije tako da se cene prevoza neće povećati - kazao je gradonačelnik i dodao da će javne firme plaćanjem markica svojim zaposlenima povećati prihode GSP-a što će omogućiti da u dužem vremenskom periodu sistem bude održiv.

On je pozvao i privatne kompanije da iskoriste ekonomske beneficije ovog sistema i kupuju mesečne karte za svoje zaposlene, kako se na duži vremenski rok ne bi povećavale cene prevoza.

Po novom tarifnom sistemu koji je trebalo da stupi na snagu 1. februara, predviđene su četiri kategorije penzionera čija cena karata bi zavisila od visine penzije. Cena povlastice za zaposlene bile bi manja za skoro 300 dinara, dok bi bus-plus dopune za studente, nezaposlene i osobe sa invaliditetom bile za 30 dinara niže.

Shodno odluci gradskih čelnika, cene prevoza za sve kategorije građana ostaće nepromenjene, pa tako cena povlastice za zaposlene iznosiće 3.275 dinara, za studente i nezaposlene mesečna karta koštaće 1.120 dinara, koliko će morati za bus-plus dopunu da izdvajaju penzioneri ispod 65 godina starosti. Beograđani koji prelaze tu starosnu granicu plaćaće markicu 407 dinara godišnje.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.