Osmi mart na Kosovu: Marš, a ne slavlje

Izvor: VOA, 08.Mar.2021, 19:53

Osmi mart na Kosovu: Marš, a ne slavlje

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u petnaest gradova Kosova održan je protestni marš pod motom "Marširamo ne slavimo”. Najviše učesnika bilo je u Prištini. Marš su organizovali su predstavnici nevladinog sektora u nameri da ukažu institucijama da borba protiv nasilja nad ženama treba da bude prioritet kosovskog društva. Okupljeni su nosili transparente - "Patrijarhat ubija" , "Dole patrijarhat", "Pravda za ubijene žene", "Žrtva nikad nije kriva", "Marširamo ne slavimo". „Ovde smo da podržimo ovaj protest koje je protiv nasilja nad ženama i umesto da se 8.marti slavi kao što je u čitavom svetu za prava radnika mi se ovde borimo za osnovna ljudska prava žena,protiv patrijarhata. Ovde su i parole da nije važno da li ste domaćica ili ste službenik, trebate imati ista prava kao i muškarci“, rekao je Fatir Berzati iz nevladine organizacije Omladinska internacionacionalna komora - Prizren. Protest podržali su i vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti. “Ima dosta diskriminacije na Kosovu, pogotovo po drugim gradovima, ne samo u Prištini i mi mislimo da je ovo javno marširanje neophodno od strane svih nas političara i od strane građana, jer prave promene dolaze kao demokratija odozdo, a ne odozgo“, rekao je Kurti za Glas Amerike. Učesnike protestnog marša podržali su i građani sa balkona zgrada sa transparentima "dole patrijarhat" . Nešto pre protestnog marša nevladina organizacija Centar za informacije, kritiku i akciju (Qika) organizovala je ispred Vlade Kosova performans u okviru koga, kako je obrazloženo neravnomerne podele kućnih poslova između žena i muškaraca, prevrnut sto sa posuđem. "Kuvanje, peglanje, spremanje,oduzimaju mnogo vremena tokom dana. Ukoliko ste zavisne na ekonomski način od supruga i ako na sve ove poslove gledate kao na tradicionalne obaveze,to je zapravo rodno odvajanje.Mere uvedene u cilju suzbijanja pandemije koje ograničavaju kretanje su tokom pandemije dodatno izolovale žene koje provode još više vremena u kući“, rekla je izvršna direktorka NVO Centar za informacije, kritiku i akciju Leonida Molićaj. U sklopu aktivnosti Vlade Kosova povodom 8. Marta Međunarodnog dana žena, premijer Kosova u tehničkom mandatu, Avdulah Hoti potpisao je sporazume sa predstavnicama malih ženskih preduzeća, u okviru programa programa ekonomskog oporavka za 2021. godinu, vredan oko četiri miliona evra. Zbog pandemije koronavirusa sastanku je prisustvovalo samo 16 od 250 predstavnica ženskih malih preduzeća.
Pogledaj vesti o: Osmi mart,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Osmi mart se ne slavi, protestira se

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2021

Rodna ravnopravnost i istraga slučajeva nasilja nad ženama zahtjevi su s protesta u Prištini koje su zatražili građani Kosova i civilni sektor povodom 8. marta. Aktivisti za ženska prava uputili su kritike institucijama jer nisu uspjele stvoriti jednako društvo. (Kosovski servis RSE)

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.