Orbović: Manje štrajkova, više protesta na ulicama

Izvor: Studio B, 04.Jan.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Manje štrajkova, više protesta na ulicama

Predsednik najuticajnijeg Saveza samostalnog sindikata bije (S S S S) Ljubisav Orbović izjavio da će, zbog izuzetno teškog položaja radnika u Srbiji, ove godine biti manje štrajkova u fabrikama, a mnogo više izražavanja nezadovoljstva na ulicama.

"Svi su nezadovoljni i nesigurni za svoju egzistenciju i egzistenciju svoje porodice. Kriterijum vrednosti je izgubljen, pa se zaposleni u ovom momentu nalaze u izuzetno teškom položaju", rakao je Orbović Tanjugu.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je naveo da veliki problem predstavljaju nezadovoljni građani koji nemaju ili su ostali bez posla.

Orbović je rekao da je nezadovoljstvo građana esklaliralo poslednjih godina zbog privatizacija, od kojih se, kako je rekao, očekivalo da će napraviti određene probleme, ali i da će doneti druge kvalitete, kao što su nova tehnološka rešenja, novi razvoj, veće plate, standard i otvaranje novih radnih mesta.

"Međutim od tog očekivanja ništa nismo dobili. Dobili smo uništene fabrike, izgubljena radna mesta. Više od 550 hiljada radnih mesta je izgubljeno u zadnjih deset godina, što govori o jednoj nesigurnosti i nepoznanici", naglasio je on.

Upitan šta sindikat može da učini da poboljša položaj radnika, Orbović je kazao da se sindikat ne može mnogo razlikovati od ambijenta u kome se nalazi, ističući da je u ovakvom privrednom ambijentu uloga sindikata izuzetno teška, da rezultata ima, ali da efekti nisu tako dobri.

"Prvi problem je nepostojanje pravne države. Kada nemate pravnu državu, onda ne postoji način da sindikat odradi svoj deo posla", rekao je Orbović i dodao da je sindikat proteklih godina dobio više od 95 odsto radnih sporova, ali da, zbog toga što oni traju minimum od tri do pet godina, sve gubi smisao.

"Znači vi ste kao sindikat uspeli da zaštite radnika, da dokažete njegova prava, da se izborite za njih da sudski dobijete rešenje, ali to toliko dugo traje da se izgubi smisao svega toga, tako da ti efekti su izuzetno mali", istakao je on.

Orbović je rekao i da se u javnosti pokušava predstaviti da je sindikat bio pasivan, da je bilo malo protesta, što prema njegovim rečima nije tačno.

"Ne možete svi štrajkovati kada je nezadovoljstvo u jednoj firmi. Logično je da u tom slučaju štrajkuje ta firma, a kada su u pitanju neka opšta pitanja, onda je to na nivou saveza", naglsio je on.

Prema njegovim rečima velika pretnja i opasnost svim budućim štrajkovima će biti pokušaj privatizacije komunalnih preduzeća jer će tu nezadovoljstvo iskazivati, ne samo zaposleni, već i svi građani, s obzirom će se posledice privatizacije u komunalnim delatnosti oslikati na kvalitet i na cene usluga.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.