Orban: Imamo nultu toleranciju...

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 17:48

Orban: "Imamo nultu toleranciju..."

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da Mađarska ima nultu toleranciju prema migrantima.

Orban je na zajedničkoj konferenciji, nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i austrijskim premijerom Karlom Nehamerom, naveo da je Mađarska jedina država u Evropi bez migranata i da je za to zaslužna odbrambena linija te zemlje.

"Smatram da austrijske kolege znaju dobro sve elemente mađarskog sistema. Mi smo država koja ima nultu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toleranciju prema migrantima, to je naša politika. Imamo pravne i fizičke aspekte, a Austrija je upoznata sa tim, izgradili smo ogradu i branimo našu teritoriju. Mi imamo trenutno i migrante koji pucaju na našu granicu i ogradu, ali mi smo dosledni i ne postoji mogućnost da migranti ilegalno dođu do Austrije, to je fizičko rešenje", rekao je Orban odgovarajući na pitanje novinara kako reaguju njihovi partneri na stav Mađarske o rešavanju pitanja ilegalnih migracija.

Kada je reč o pravnom rešenju Mađarske, Orban navodi da migranti mogu da uđu u zemlju samo ukoliko im je pozitivno zahtev za dobijanje azila, te da nijedan drugi model u vezi sa tim pitanjem ne može da funkcioniše.

"EU to osuđuje, briselskim jezikom nas zove hot spot i oni neće da uvedu takve hot spotove kod sebe iz različitih razloga, oni se ne usuđuju da preduzmu taj hrabar korak, ali smatram da će u nekom trenutku to morati da urade", rekao je Orban.

Dodao je da postupak za dobijanje azila treba da se odvija van država, inače će to dovesti do raznih tragedija.

"Mi smo bili spremni na taj odlučujući korak, EU to nije uradila, već je donela odluku koja je bila poražavajuća", ocenio je on.

Nehamer je naveo da je neophodno da Austrija unapredi bilateralnu saradnju sa državama Zapadnog Balkana, kako bi sistem funkcionisao bolje i rešio se problem nelegalnih migranata.

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da je prioritetni cilj Austrije da reši pitanje nelegalnih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.