Opšta obuka stanovništva? To znači da postoji pretnja

Izvor: B92, 01.Avg.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opšta obuka stanovništva? To znači da postoji pretnja"

Beograd -- Još se nisu smirile strasti zbog poziva za vojnu vežbu, a ministar vojni najavljuje da bi svi građani morali da prođu neki vid obuke.

Ministar Aleksandar Vulin je tokom obilaska kasarne Topčider rekao da svi napori koje ulaže Ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave države i društva.

“Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Ni jedna vojska na svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije dovoljno brojna, ni jedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama, ukoliko nema podršku čitavog stanovništva, ukoliko nema podršku svih građana jedne zemlje”, naveo je Vulin.

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku kažu da ukoliko bi se sprovela opšta obuka stanovništva, to bi značilo da postoji pretnja od spoljne agresije.

Osim toga, navode i da je prema prethodnoj strategiji nacionalne bezbednosti, ta pretnja okarakterisana kao malo verovatna.

“Stanovništvo bi trebalo da zna, građani bi trebalo da znaju koji su to izazovi i rizici na koje ministar Vulin misli. Dakle nikakve promene ustrojstva vojske, promene vojne obaveze ne bi trebalo da se donose bez donošenja nove strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane”, kaže Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Statistika kaže da mnogo više građana strada usled neznanja kako da postupe prilikom poplava, požara, ili drugih elementarnih nepogoda.

“Možda bi bilo pametnije obučavati stanovništvo pravilnom postupanju u vanrednim situacijama, a ne za opštu vojnu obuku u cilju odbrane zemlje. To je posebno važno u slučaju naše zemlje, koja i dalje ima katastrofalan sistem civilne zaštite u kome je stanovništvo neobučeno za postupanje u takvim situacijama”, kaže Erceg.

Takođe, treba raditi na obuci, ali i boljoj opremljenosti pripadnika specijalnih jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Opšta obuka stanovništva? To znači da postoji pretnja od agresije"

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2017

Još se nisu smirile strasti zbog poziva za vojnu vežbu, a ministar vojni najavljuje da bi svi građani morali da prođu neki vid obuke...Ministar Vulin je tokom obilaska kasarne Topčider rekao da svi napori koje ulažu Ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.