Opozvan Bajdenov sekretar

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 16:35

Opozvan Bajdenov sekretar

Sa 214 glasova za i 213 glasova, Predstavnički dom američkog Kongresa opozvao je Bajdenovog sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

On je opozvan zbog njegove navodne odgovornosti za povećan priliv migranata na južnu granicu sa Meksikom.

Majorkas će tako ući u istoriju kao prvi član savezne vlade kojeg je Kongres opozvao u poslednjih 150 godina.

Naime, poslednji ministar koji je doživeo ovakvu sudbinu bio je ministar vojni Vilijam Belnap >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1876. godine, a nedugo nakon odluke Predstavničkog doma, i sam je podneo ostavku, odstupajući sa svoje funkcije.

Međutim, konačnu sudbinu Majorkasa Senat će saopštiti 26. februara, a pošto demokrate i dalje drže većinu u tom domu Kongresa, nije preterano verovatno da će radikalna frakcija Republikanske partije uspeti da smeni Bajdenovog ministra. Štaviše, republikanskim radikalima će biti potrebna dvotrećinska većina Senata koji kontrolišu demokrate za uspešnu smenu.

Politički protivnici Majorkasa zameraju mu što nije ispunio obećanje dato na početku mandata da će „kvalitativno i pouzdano obavljati dužnosti koje od njega zahteva dodeljena funkcija” i smatraju ga direktno odgovornim za više od 6,3 miliona ilegalno pristiglih migranata, koji je, prema procenama, prešao granicu od 2021. kada je došao na vlast.

Odluka je bila krajnje partijska - gotovo tačno po broju predstavnika.

Samo trojica republikanaca su prkosila zabrani: Tom MekKlintok iz Kalifornije, Ken Bak iz Kolorada i Majk Galager iz Viskonsina. Naime, upozoravaju da bi smena javnog funkcionera koji nije počinio teško krivično delo drastično oslabila ustavnu strukturu američke demokratije jer bi poslužila kao opasan presedan za naknadno krivično gonjenje političkih neistomišljenika.

Predstavnik demokrata Al Grin iz pograničnog Teksasa doveden je ovog utorka u odaje Predstavničkog doma u bolničkoj haljini, direktno iz operacione sale, da glasa protiv impičmenta. Na drugoj, ideološki suprotnoj strani, lider republikanske većine Stiv Skaliz propustio je termin za hemoterapiju da bi glasao za opoziv, a njegov glas je odlučio konačnu odluku te kuće o sudbini ministra Majorkasa.

"Svoju dužnost je obavljao časno i savesno tokom svog mandata, zbog čega smo ponosni na njegovu službu. Ova odluka nije ništa drugo do jeftin politički trik koji opasno koketira sa protivustavnim delovanjem", prokomentarisao je odluku Predstavničkog doma američki predsednik Džo Bajden.

Svesni činjenice da prema najnovijim rezultatima istraživanja (CBS, januara ove godine), čak 63 odsto Amerikanaca, bez obzira na partijsku liniju, želi oštriju politiku na granici sa Meksikom, a da je najverovatnije republikanac protivnik će biti Donald Tramp, koji će migrantsku politiku učiniti okosnicom svoje kampanje, Džo Bajden je u utorak preko Agencije za graničnu kontrolu objavio novi izveštaj u kojem tvrdi da je broj graničnih prelaza drastično smanjen.

"Procenat ilegalnih prelazaka granice u januaru 2024. bio je čak 50 odsto manji nego prethodnog meseca. To je rezultat sezonskih promena, ali i snažnijeg odgovora granične policije", navodi se u izveštaju.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.