Impičment; Bajden besan

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 09:01

Impičment; Bajden besan

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, opozvao je Alehandra Majorkasa, člana administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Majorkas je bio zadužen za imigraciju, a obavljao je dužnost sekretara za unutrašnju bezbednost.

Sa 214 glasova "za" i 213 "protiv", Predstavnički dom izglasao je impičment sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, zbog nesprovođenja zakona o imigraciji SAD.

"Sekretar Majorkas je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namerno i dosledno odbijao da se pridržava saveznih zakona o imigraciji, podstičući najgoru katastrofu na granici u američkoj istoriji", rekao je predsedavajući Majk Džonson.

Reagovao je i predsednik Bajden, koji je ocenio da je odluka o opozivu neustavna, saopštila je Bela kuća.

"Istorija neće blagonaklono gledati na republikance u Predstavničkom domu zbog njihovog očiglednog čina neustavne stranačke ostrašćenosti kojim se časni javni službenik napada zarad bezvrednih političkih igara", poručio je Bajden.

To je drugi put u istoriji, a prvi put za skoro 150 godina, da je Predstavnički dom opozvao člana kabineta predsednika.

Rekordan broj migranata ilegalno je prešao granicu sa Meksikom otkako je Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, što je bivši predsednik Donald Tramp stavio u fokus svoje kampanje, preneo je RTS pisanje Rojtersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.