Opasno poigravanje sa Srbima na Kosovu

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasno poigravanje sa Srbima na Kosovu

Kao rat. Na prostoru od nekoliko stotina metara oko zgrada suda i policije u severnoj Kosovskoj Mitrovici nekoliko sati trajao je sukob Srba i međunarodnih snaga koji učesnici opisuju rečima: „Kao pravi rat". Na glavnom ulazu prva borbena linija, Kfor sa pet oklopnih transportera, na svakom sporednom ulazu po još jedno blindirano vozilo. Druga linija, vojnici sa punom opremom, iza njih specijalci. Nasuprot njima oko hiljadu Srba. „Borno vozilo ide prema našim ambulantnim kolima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Čovek u poslednjem trenutku izleće, njihovo vozilo gazi ambulantno. Suzavac, ne može da se diše. Pucnji! Trčim iza zida i vidim kako čovek pored mene pada pogođen u glavu", priča jedan od učesnika sukoba u severnoj Kosovskoj Mitrovici.



Nemiri su počeli u ranim jutarnjim časovima pošto su Unmik policajci upali u zgradu suda i uhapsili Srbe, radnike pravosuđa koji su u ovu zgradu ušli pre nekoliko dana u želji da je povrate pod okrilje srpskog pravosuđa. Sukobi su okončani oko podneva, a na ulicama Kosovske Mitrovice vidljivi su tragovi sukoba; kamenice, razbijena stakla, ispaljene čaure, patrone od suzavca i izgorela vozila. Od danas severnu Kosovsku Mitrovicu kontroliše Kfor jer se osoblje Unmika povuklo iz grada. Po saznanjima „Blica", Kfor za sada nema direktivu za uvođenje vanrednog stanja, ali to nije isključeno ukoliko se nemiri nastave. U Kforu nije bilo moguće dobiti potvrdu, ali nije isključeno da u severnom delu bude uveden policijski čas.

U gradu na Ibru tokom dana međusobno su se optuživali lokalni Srbi i međunarodne snage ko je prvi započeo sukob. Srbi priznaju da su krenuli kamenicama na međunarodne snage, ali da su oni odgovorili gumenim mecima i vatrenim oružjem i tako prvi započeli ozbiljan sukob. Kosovska policijska služba, međutim, saopštila je da su Srbi pucali i bacali ručne bombe na Kfor i Unmik policiju.

Bilans sukoba do zatvaranja ovog izdanja „Blica" je više od 100 povređenih od kojih je oko 70 Srba, 63 međunarodna policajca, među kojima i 48 pripadnika specijalnih jedinica Unmik policije.

Najteže su povređeni policajac Kosovske policijske službe Nebojša Vukomanović (36) iz sela Lešak koji je posle ranjavanja prebačen u Klinički centar u Kragujevcu, gde je podvrgnut operaciji, i Ilija Čuča (33) koji je prebačen u Beograd. Očevici veruju da je Vukomanović pogođen iz snajperske puške.

Kako za „Blic" kaže načelnik Urgentnog centra u Kragujevcu Dragčeta Radovanović, Vukomanović je zadobio prostrelnu ranu glave i za „sada niko ne može da kaže da li će preživeti".

- Metak je ušao kroz čeonu kost i izašao na temenu lobanje. Povređena je desna polovina mozga. Odmah smo uradili svu dijagnostiku i poslat je na operaciju. Životno je ugrožen i to je jedino što za sada možemo da kažemo - kaže Radovanović.

U teškom stanju je i Ilija Čuča koji je sa ozbiljnom povredom oka prebačen u Beograd. Kako kaže upravnik bolnice u severnoj Kosovskoj Mitrovici Vladimir Adžić, među oko 70 povređenih Srba 15 ih je zadržano na bolničkom lečenju zbog prostrelnih rana, a ostali su sa ozledama od šok-bombi, suzavca, eksplozivnih sredstava.

Među povređenim pripadnicima međunarodnih snaga najviše je Poljaka koji su učestvovali u sukobima i kojima ovo nije prvi put da su angažovani u nemirima na severu. Osam pripadnika Kfora lakše je povređeno.

- Počelo je nešto pre šest ujutro. Čuli smo bespilotnu letelicu kako zuji i ubrzo potom sirene ambulantnih kola. Odmah je mirisalo na problem. Znali smo da su najverovatnije upali u sud da hapse. Izleteli smo na ulicu i tada je počelo. Najžešće je bilo oko devet sati. Tada je nastao haos. I ne može niko da priča da nisu koristili vatreno oružje jer jesu. I gumene metke i vatreno oružje. Tada je krenulo - priča Srbin, očevidac sukoba.

U zgradi suda, koji je od 1999. pod upravom Unmika, isprva je uhapšeno 53 ljudi koji su se zatekli u zgradi, među njima je bilo i žena. Muškarcima su stavljene lisice, a ženama konopac. Međutim, kada su tri policijska vozila izašla iz kruga suda, Srbi su presreli pojedina vozila Unmika i oslobodili 21 uhapšenog. Preostale uhapšene Srbe policija Unmika prebacila je u Prištinu na saslušanje, a kasno popodne i oni su oslobođeni.

Učesnici i očevici nemira kažu za „Blic" da je to do sada najozbiljniji sukob sa međunarodnim snagama.

Četrdesetogodišnjak priča: - Ovako nešto nisam u životu video. Prvo guranje i kamenice kada smo videli da će da vode radnike suda. Oni su počeli da bacaju šok-bombe po narodu. Leteli su i gumeni meci. Čovek koji je pogođen u glavu stajao je pored mene. Nije imao oružje, bili smo iza zida. I odjednom je pao...

Međunarodne snage pozvale su na smirivanje, ali i poručile da će Kfor odlučno reagovati „u cilju izvršavanja svog mandata na Kosovu da bi osigurao bezbednost". Za većinu srpskih političara na Kosovu nemiri su bili očekivani. Oliver Ivanović upozorava da se stvar mora smiriti pregovorima.

- Ali ne mogu se u prvi plan da pregovaraju i smiruju gurati policajci, radnici suda jer oni nisu osposobljeni da vode pregovore. To treba da radi ministar za Kosovo ili premijer, jer ionako u institucionalnom smislu politiku oko KiM vodi DSS. Ako oni nisu u mogućnosti, onda moraju ovlastiti svog čoveka na terenu da pregovara - kaže Ivanović.

Ministar Slobodan Samardžić poručio je na mitingu u Mitrovici da će biti pokrenuta međunarodna istraga i da će akcija upada i hapšenja Srba biti „isterana do kraja". On je pozvao okupljene na mir, red i disciplinu, na šta su okupljeni negodovali.

- Ovo što su nam uradili vratićemo im - odgovorio je okupljenima Samardžić i preneo im da imaju poverenje u Beograd.

Vlasti u Beogradu i kosovske Srbe Unmik je već jednom opomenuo posle paljenja punktova na administrativnoj liniji, da je to direktni atak na UN. Po saznanjima „Blica", posle prvobitne opomene, Srbija bi posle ovih nemira mogla i sa viših međunarodnih instanci od onih koje predstavljaju UN u Prištini biti optužena za kršenje dokumenta na koji se upravo vlasti u Beogradu pozivaju kao garant teritorijalnog suvereniteta i integriteta na KiM.

Boris Tadić: Uzdržite se od sile

Predsednik Srbije Boris Tadic pozvao je Unmik policiju i Kfor da se uzdrže od upotrebe sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

- Ovakvo oštro reagovanje, uz prekomernu upotrebu sile, Unmik policije i Kfor, koji su inače zaduženi za bezbednost svih građana na prostoru Kosova i Metohije, posebno danas, 17. marta, na dan kada je srpski narod preživeo jedan od najgorih pogroma, može da izazove dalju eskalaciju sukoba na toj teritoriji - navodi Tadić. Predsednik je zatražio od kosovskih Srba da nijednim svojim gestom ne provociraju međunarodne snage i pozvao je lidere kosovskih Srba da učine sve da se situacija u Kosovskoj Mitrovici smiri, saopštila je pres služba predsednika Republike Srbije.

Vojislav Koštunica: Konsultacije sa Rusijom

Vojislav Koštunica najoštrije je osudio „upotrebu sile protiv Srba koji se protive uspostavljanju lažne države na teritoriji Srbije" i naveo da su započete konsultacije sa Rusijom o neophodnom zajedničkom reagovanju kako bi odmah prestao svaki oblik nasilja nad Srbima.

- Osnovni cilj misije UN je da spreči svako nasilje na Kosovu i Metohiji, a ne da sprovodi nasilje i zatrašivanje nad Srbima, i zbog toga upućujemo najoštriji protest - naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.