Ivanko: UNMIK pokrenuo istragu

Izvor: B92, 19.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanko: UNMIK pokrenuo istragu

Beograd, Priština, Njujork, Kosovska Mitrovica -- Portparol civilne misije UN na Kosovu Aleksandar Ivanko rekao je da je UNMIK počeo istragu povodom sukoba u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da će danas u ovaj grad biti vraćen deo međunarodne policije. "Juče smo počeli nekoliko krivičnih istraga, posebno u vezi sa ubistvom i pokušajem ubistva. Istraga je tek počela, istražitelji će sada morati da prikupe dokaze i radićemo na tome", kazao je Ivanko. On je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan UNMIK-a da privede one koji su ubili policajca UN i pokušali da ubiju druge UN policajace.

Portparol UNMIK-a je dodao da su povređeni policajaci UN, kojih je ukupno 41, u stabilnom zdravstvenom stanju i van životne opasnosti.

Vukomanović i dalje u komi

Nebojša Vukomanović, koji je u ponedeljak teško ranjen u glavu iz vatrenog oružja u sukobima UNMIK policije i Kfora sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici i dalje je u komi i na aparatima za disanje, rečeno je na Odeljenju intenzivne nege Kliničkog centra Kragujevac.

Prema rečima dežurnih lekara, Vukomanoviću su stabilne kardio-vaskularne funkcije, ali je treći dan bez svesti.

Ivanko je kazao da je u planu povratak regularnih UN policajaca u severnu Mitrovicu, ali ne i specijalnih jedinica policije UN.

"Regularna UN policija vratiće se danas u severnu Mitrovicu, bar je takav plan. Tu odluku doneo je policijski komesar na osnovu operativne situacije na terenu koja se znatno smirila od ponedeljka", kazao je portaprol UNMIK-a.

Od ponedeljka, u severnoj Kosovskoj Mitrovici za bezbednost su zaduženi isključivo vojnici Kfora, a od utorka, 84 pripadnika KPS iz severne Kosovske Mitrovice "nemaju obavezu za dnevne funkcije u gradu".

Kfor je juče zauzeo prostorije severne policijske stanice i tu će ostati do daljeg.

"Pripadnici MUP-a Srbije bili u sudu"

Portparol UNMIK Aleksandar Ivanko ponovio je danas da ta misija poseduje dokaze da su u zgradi suda u severnoj Mitrovici bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Te ćemo dokaze predati istražiteljima", rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini.

On nije iznosio više detalja o tim tvrdnjama.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo odbacio je danas tvrdnje UNMIK-a da su u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Može da optužuje kako ko hoće. Mi znamo da pripadnike MUP-a nemamo na Kosovu. Mislim da to nije tačno", izjavio je Bubalo agenciji Beta.

Proroković: Međunarodna istraga o neredima

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković je izjavio da je neophodna međunarodna istraga kako bi se utvrdilo šta se desilo tokom sukoba u Kosovskoj Mitrovici.

Proroković je u Poligrafu B92 negirao navode predstavnika NATO i Kfora da su u zgradi Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici bili srpski policajci. On je rekao da na severu Kosova nema pripadnika MUP-a Srbije i negirao umešanost Vlade Srbije u organizaciju nemira.

On je kazao da su prve izjave bile da međunarodne snage nisu koristile vatreno oružje, pa da jesu, ali da su samo pucali u vazduh, pa je neophodno sprovesti istragu i utvrditi šta se tačno dešavalo.

"Pucano je iz snajpera na ljude koji su nenaoružani stajali pored mosta. Imamo fotografije prostrelnih rana i metaka i svedoke koji su sve to videli i koji su spremni da govor o tome", kazao je Proroković.

Prema njegovim rečima, da nije došlo do intervencije UMNIK-a i Kfora, spor sa pravosudnim radnicima rešio bi se na miran način.

Povodom optužbi da su nemiri bili organizovani, on je rekao da ne zna da je bilo ko iz Beograda savetovao ljudima u Kosovskoj Mitrovici da učine "jedan takav korak" i istakao da je uzrok svih dešavanja proglašenje nezavisnosti Kosova.

Povodom izjave ministra odbrane Dragana Šutanovca da ne zna šta se nalazi u akcionom planu Ministarstva Kosova i Metohije, Proroković je kazao da mu je to potpuno neverovatno jer je Vlada Srbije akcioni plan usvojila u celini i taj plan je dostavljen i predsedniku Republike.

Kako je naveo, formirana je i međuresorska grupa koja treba da upravlja celom krizom i u nju ulaze ljudi iz većine ministarstava, pa i iz Ministarstva odbrane.

On je kazao da su dokument koji je ministar Kosova i Metohije Slobodan Samardžić predao zameniku šefa UMNIK-a Lariju Rosinu usaglasila sva nadležna ministarstva, među kojima i Ministarstvo spoljnih poslova.

Govoreći o tom dokumentu, Proroković je rekao da njime želi da se postigne sprovođenje Rezolucije 1244 i uspostavljanje redovne komunikacije na liniji UNMIK-Beograd jer su se, kako je naveo, pojavile nezvanične informacije da je potpisan "nekakav" sporazum Euleksa i UNMIK-a da se UNMIK posle 120 dana povuče sa Kosova.

Čelnici UN traže odgovore od UNMIK-a

Visoko rangirani zvaničnici UN postavili su ozbiljna pitanja vezana za smislenost operacije koju su Kfor i UNMIK policija u ponedeljak preduzeli na Kosovu, pre svega zato što su posledice akcije zauzimanja suda u Mitrovici bile smrt ukrajinskog policajca i teško ranjavanje srpskog demonstranta, rekli su danas Tanjugu izvori u sedištu svetske organizacije.

UN: Sila kao odgovor na napade

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun "uzeo je na znanje" zahtev šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, a UNMIK i Kfor su upotrebili silu u Kosovskoj Mitrovici reagujući na napade, rečeno je danas Tanjugu u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Generalni sekretar je "uzeo na znanje" zahtev ministra Jeremića da se sprovede istraga o incidentima u Kosovskoj Mitrovici i "razmatra ovo pitanje", izjavio je Tanjugu njegov portparol Brendon Varma.

Prema njegovim rečima, "UNMIK i Kfor bili su primorani da upotrebe silu, kao odgovor na napade koji su na njih izvršeni, što je nesrećna okolnost".

"Međutim, potpuno je neprihvatljvo što je protiv našeg osoblja upotrebljeno smrtonosno oružje", dodao je Varma, podsećajući da je u neredima poginuo jedan pripadnik mirovnih snaga, a više njih ranjeno.

Jedno od centralnih pitanja, koje su čelnici UN postavili zvaničnicima UNMIK-a, predstavlja nerasvetljeno teško ranjavanje Nikole Vukomanovića, pripadnika Kosovske policijske službe, koji se već tri dana nalazi u komi, naveli su ti izvori, naglašavajući da se u Njujorku očekuje odgovor na pitanje: "Ko je ispalio hitac kojim je taj čovek ranjen?"

Istovremeno, UN će zatražiti da se preispita lanac komandovanja, odnosno ko je međunarodnim policajcima izdao direktno naređenje da zauzmu zgradu suda u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, što je, u kasnijem sledu događaja, predstavljalo inicijalnu kapislu nasilja u kojem je jedna osoba poginula, dok je više od 150 povređeno.

Zvaničnici u Njujorku tvrde da je nalog za ovu kontroverznu akciju izdao zamenik šefa kosovske misije UN Lari Rosin, koji je odgovornost preusmerio na sedište svetske organizacije jer je u Prištini izjavio da UNMIK ima nalog od generalnog seketara UN Ban Ki-muna da zadrži pravo da donosi izvršne odluke na teritoriji Kosova.

Istraga događaja koji su doveli do nasilja, posebno u slučajevima kada neko od učesnika izgubi život, uobičajena je praksa UN, koja će ovog puta najverovatnije biti proširena i utvrđivanjem verodostojnosti tvrdnji da je međunarodna policija na demonstrante ispaljivala zabranjene gumene metke.

Upotreba gumenih metaka u međunarodnim mirovnim misijama zabranjena je prošlog leta, nakon što su dvojica pristalica kosovskog pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje", tokom demonstracija u Prištini, ubijena upravo takvom municijom, što je dovelo do skandala u UN i, konačno, zabrane upotrebe ovog sredstva za razbijanje demonstracija.

U sedištu UN očekuje se i precizan odgovor na pitanje ko je direktno odgovoran za smrt ukrajinskog policajca, te povrede još 40, kao i detaljan izveštaj o okolnostima koje su pratile izbijanje nasilja, te povrede među civilima u Mitrovici.

Srpski predstavnici krive KFOR i UNMIK

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije optužili su danas pripadnike Kfora i UNMIK-a da su brutalnim i bezrazložnim hapšenjem srpskih sudija u severnom delu Kosovske Mitrovice izazvali incident u kome je stotinak osoba povređeno, a jedan pripadnik međunarodnih snaga preminuo.

Težak incident izazvan je po scenariiju Vašingtona, Brisela i Prištine, kako bi se na severu pokrajine izazvao haos, ocenili su na konferenciji za novinare predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Kosova i Metohije Milan Ivanović i predsednik Zajednice srpskih naselja i opština Marko Jakšić.

Ivanović je rekao da je do teškog incidenta u ponedeljak, 17. marta, u zgradi Okružnog i Opštinskog suda došlo posle bezrazložnog hapšenja zaposlenih u pravosuđu srpske nacionalnosti, među kojima su bile i žena koje su bacane na pod, vezivane, a potom sprovedene u Prištinu.

On je dodao da je američki policijac, "koji je bio u džipu, pucao iz pištolja na okupljene građane", što je izazvalo opravdanu reakciju Srba.

Ivanović je kazao da su međunarodne snage brutalnom akcijom "želele da izazovu haos, kako bi uz pomoć tenkova uveli protivpravnu misiju EU na severu pokrajine".

Jakšić je istakao da je posle brutalnog hapšenja 53 zaposlena u pravosuđu došlo do sponatnog okupljanja građana jer Srbi nisu mogli da trpe poniženja i nepravdu zbog maltretiranja svojih sugrađana.

On je kazao da su pripadnici UNMIK-a pogazili dogovor koji je šest sati pre intervencije međunarodne policije postignut sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem, kojim je bilo predviđeno da neće doći ni do kakve akcije.

Novinarima je podeljen i izveštaj regionalnog administratora UNMIK-a Žerar Glaučija o dešavanjima u severnom delu Kosovske Mitrovice tog dana.

U izveštaju koji je Glauči uputio UN navedeno je da je "loše zamišljena operacija za povratak reda i zakona na severu dovela do iščezavanja zakona i reda".

"Izbor datuma - 17. mart , četvorogodišnjica poslednje epizode etničkog čišćenja Srba na Kosovu i odluka o hapšenju i transportovanju Srba za Prištinu izgleda kao da je tako stvorena da zapali srpska osećanja", dodaje se u izveštaju.

U tom izveštaju se kaže i da je "nekog drugog dana policija jednostavno tražila da ljudi napuste prostorije pre nego što su nastojali da ih pritvore, možda bismo bili u mogućnosti da objavimo pobedu bez 'koštanja'".

U izveštaju je navedeno da je "pozitivno da tokom dešavanja u ponedeljak Srbi nisu uznemiravali niti napadali Albance u severnoj Mitrovici i da su sarađivali sa UNMIK-om kod izvođenja naših civila".

Glaučijev izveštaj politički predstavnici Srba dobili su od predsednika srpskih opština na severu Kosova.

Galuči podneo ostavku?

Regionalni predstavnik UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Džerard Galuči podneo je ostavku i trenutno se nalazi u inostranstvu, saznaje KIM radio iz međunarodnih izvora iz Prištine.

"Galuči je podneo ostavku jer ima različit pogled u odnosu na Prištinu na situaciju u Kosovskoj Mitrovici, kada je u pitanju politika međunarodne zajednice i odnos prema problemima u ovom gradu", rekao je KiM radiju neimenovani diplomata iz Prištine.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko nije hteo da komentariše vest o ostavci Džeralda Galučija.

On je za KiM radio rekao da je to unutrašnje pitanje UN.

Na pitanje novinara gde se Galuči nalazi i da li i dalje obavlja svoju dužnost, Ivanko je odgovorio: "Koliko je meni poznato i poslednje što sam čuo je da je on u Mitrovici. Ja vam ne mogu reći ništa više o tom pitanju jer je to unutrašnja stvar UN".

Regionalni predstavnik UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici i bivši diplomata Stejt departmenta, Džerard Galuči, angažovan je u Kosovskoj Mitrovici od 2004. godine.

Ukrajina kritikuje UNMIK

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Jurij Lučenko kritikovao je danas u Prištini misiju UN na Kosovu za loše isplaniranu akciju preuzimanja kontrole nad sudom u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je ukrajinski policajac izgubio život, preneli su elektronski mediji na albanskom.

Lučenko se u Prištini sastao sa zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom, a potom je posetio povređene ukrajinske policajce.

On je zatražio veću bezbednost za policajce iz Ukrajine tokom njihovog službovanja na Kosovu.

Lučenko je kazao da je u Mitrovici nedostajala komunikacija između trupa uključenih u akciju i policije.

Ukrajinski ministar je rekao da ne razmišlja o eventualnom povlačenju ukrajinskih vojnika iz sastava UNMIK policije, ali je najavio da će to pitanje biti problematično tokom rasprave u parlamentu.

"Odgovornost za smrt policajca treba da preuzme UNMIK. Prema zakonima Ukrajine, samo predsednik može da donese odluku o daljem angažovanju kontingenta policajaca na Kosovu", rekao je Lučenko i naveo da veruje da neće biti prekinuta misija ukrajinskih policajaca na Kosovu.

Ukrajinski ministar je ranije danas stigao u Prištinu kako bi se bliže upoznao sa detaljima stradanja jednog i povređivanja više ukrajinskih policajaca u ponedeljak, u severoj Kosovskoj Mitrovici tokom akcije uspostavljanja kontrole u zgradi suda, koju su prethodno zaposeli Srbi zaposleni u toj ustanovi do 1999. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasno poigravanje sa Srbima na Kosovu

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 21:37

Kao rat. Na prostoru od nekoliko stotina metara oko zgrada suda i policije u severnoj Kosovskoj Mitrovici nekoliko sati trajao je sukob Srba i međunarodnih snaga koji učesnici opisuju rečima: „Kao pravi rat". Na glavnom ulazu prva borbena linija, Kfor sa pet oklopnih transportera, na svakom...

Nastavak na Blic...

UNMIK pokrenuo istragu o incidentu u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 19.Mar.2008

Portparol civilne misije UN-a na Kosovu Aleksandar Ivanko izjavio je da je UNMIK počeo istragu povodom sukoba u Kosovskoj Mitrovici i dodao da će danas u ovaj grad biti vraćen deo međunarodne policije....."Juče smo počeli nekoliko krivičnih istraga, posebno u vezi sa ubistvom i pokušajem ubistva....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.