Odnos Srba i Hrvata za uzor svetu

Izvor: B92, 15.Jan.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odnos Srba i Hrvata za uzor svetu"

Vukovar -- Ivo Josipović zahvalio je u Vukovaru predstavnicima Srba koji su prihvatili projekat pomirenja zbog čega odnos Hrvata i Srba danas može biti uzor svetu.

Josipović je rekao da "s pravom govori da je mirna reintegracija u Hrvatskoj bila najmiroljubiviji projekat u Evropi", te da je danas Hrvatska u svojim načelima i odlukama koje donosi prihvatila napredne vrednosti, vrednosti komunikacije, odnosa među ljudima koje bismo, kako je rekao, mogli nazvati evropskim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Hrvatski predsednik je na obeležavanju 14. godišnjici mirne reintegracije u Vukovaru dodao da je bolje "sto dana pregovarati nego jedan dan ratovati".

Tom prilikom on je istakao da je Hrvatska u posljednjih 20 godina samostalnosti prošla naporan put, preneo je zagrebački "Vijesnik".

Josipović je uveren da je Hrvatska danas u prilici da učini veliki korak napred.

"Uskoro je referendum o pristupu EU, a on je deo tog velikog procesa poverenja u naš odnos prema Evorpi, ali i prema nama samima. Bez pravednosti nema čvrstog društva, a pravednost se u procesu pomirenja vidi da oni koji su krivci budu kaženjeni za zločine jer bez pravde nema mira", poručio je on.

Josipović je podsetio da se pravednost vidi i u tome da se pronađu nestali, među kojima ima i Hrvata i Srba, te da se svako može vratiti u svoj dom.

"Upravo zato današnji dan vidim kao praznik poverenja, mira i pravednosti", zaključio je Josipović poručivši da s puno nade gleda u budućnost Vukovara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Odnos Hrvata i Srba u Vukovaru za uzor

Izvor: S media, 15.Jan.2012

Hrvatski predsednik Ivo Josipović zahvalio je u Vukovaru predstavnicima Srba koji su prihvatili projekat pomirenja zbog čega danas odnos Hrvata i Srba može biti uzor svetu...Josipović je rekao da "s pravom govori da je mirna reintegracija u Hrvatskoj bila najmiroljubiviji projekat u Evropi", te da...

Nastavak na S media...

Dve decenije priznanja Hrvatske

Izvor: RTS, 15.Jan.2012

Hrvatska obeležila dvadeset godina od međunarodnog priznanja nezavisnosti. Sa centralne svečanosti na Cvetnom trgu u Zagrebu poslata poruka o važnosti referenduma o pristupanju Hrvatske EU...Na Cvetnom trgu u Zagrebu održana je centralna svečanost povodom dve decenije međunarodnog priznanja...

Nastavak na RTS...

U Vukovaru obeleženo 14 godina od mirne reintegracije

Izvor: Blic, 15.Jan.2012

U Vukovaru je danas održan svečani skup povodom 14-godišnjice mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u pravni sistem Hrvatske. .."Velika zasluga zbog uspostavljanja i provođenja procesa mirne reintegracije pripada tadašnjem hrvatskom državnom vodstvu, političkim predstavnicima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.