Obnovljena Česma svete Trojice (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 17.Apr.2014, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena Česma svete Trojice (VIDEO)

Česma svete Trojice na Trgu partijarha Pavla, koja je svečano otkrivena 6. oktobra prošle godine, obnovljena je i ponovo predata Nišlijama na korišćenje. Njena rekonstrukcija koštala je oko 4000 evra, a novac za obnovu dala je porodica Banićević iz Pirota, čiji je sin automobilom česmu gotovo uništio u saobraćajnoj nesreći u noći 21. novembra 2013. godine.

Rađanje, stradanje i uskrsnuće – pun krug, životni ciklus ili priča o jednoj česmi koja je od početne ideje, preko realizacije do rekonstrukcije, puna ljudske i hrišćanske simbolike. Česma svete Trojice nastala je kao deo projekta “17 česama za 17 vekova hrišćanstva “,koji je pokrenula opština Medijana u godini proslave Milanskog edikta. Česmu je projektovao arhitekta Ivan Redi, koji decenijama živi i radi u Gracu u Austirji, a nalazi se na Trgu patrijarha Pavla, nedaleko od zgrade u kojoj je živeo pre preseljenja u Grac. Posvećena je njegovoj majci Jeleni Redi, čija je želja bila da njen sin, tadašnji student arhitekture, baš na tom mestu, projektuje česmu. Pedeset godina kasnije ta želja se i realizuje, a svečano je otkrivena 6. oktobra 2013. Njeno podizanje pomogla su  u skladu sa imenom česme, Sveta Trojica, – tri grada Grac, Kragujevac i Niš.
Dvadeset prvog novembra, u noći kada se slavio Sveti Arhangel Mihajlo, što je i krsna slava porodice Redi automobil pirotskih regisatrskih tablica, dolazeći velikom brzinom iz pravca Dušanove ulice uništio je česmu. Šest meseci kasnije, rekonstrukciju su pomogli Banićevići, upravo roditelji mladića koji je te noći bio za volanom.
I još malo simbolike, voda predstavlja početak i kraj svega u svemiru i predstavlja prvi oblik materije. Projektom “17 česama za 17 vekova hrišćanstva“ gradske opštine Medijana, Niš je do sada dobio osam česama, a do kraja maja svečano će biti otkrivene još tri .
 
 
 
 

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.