Obeležena 70. godišnjica opsade Lenjingrada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2011, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 70. godišnjica opsade Lenjingrada

SANKTPETERBURG -

Sanktpeterburg je danas obeležo 70. godišnjicu početka 29-mesečne nacističke opsade tog grada - tada Lenjingrada, u kojoj je broj stanovnika prepolovljen.

Preko zvučnika u gradu, kao i radio i televizijskih stanica emitovana je zvuk sirena za vazdušnu uzbunu korišćen tokom Drugog svetskog rata, kao i zvuk za prestanak opasnosti.

Opsada Lenjingrada, koja je trajala 872 dana, jedan je od najtežih perioda Rusije u ratu. Veruje se da je milion >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanovnika umrlo od gladi i bombi, kao i u odbrani na obodima grada.

Građani Sanktpeterburga okupili su se na Nevskom prospektu, gde se na jednoj od zgrada još nalazi upozorenje iz Drugog svetskog rata da se tokom opasnosti od bombardovanja ide tom stranom ulice.

Viš stotina ljudi položilo je cveće ispod znaka, a preživeli su u školama govorili mladima o svojim iskustivima tokom opsade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.