OSUMNJIČEN: Zbog mita pada i Mesić?

Izvor: Kurir, 03.Okt.2013, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSUMNJIČEN: Zbog mita pada i Mesić?

Mesić i Bartol Jerković osumnjičeni da su uzimali novac od kompanije „Patrija“ kako bi nabavili vojna vozila

ZAGREB - Sumnjivi poslovi bivšeg predsednika.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši direktor preduzeća „Đuro Đaković“ Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od trojice menadžera finske kompanije „Patrija“ u slučaju nabavke vojnih vozila Hrvatskoj 2007, piše zagrebački Globus.

Posredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Mesić i Jerković su preko posrednika ugovorili i uzeli mito za svoj angažman u nabavci oklopnih vozila, potvrdili su zagrebačkom nedeljniku Finci koji se bave slučajem „Patrija“ - glavni državni tužilac Juka Rape i glavni inspektor Nacionalnog biroa za istrage Kaj Erik Bjerkvist.

Državni tužilac je napomenuo da finska pravosudna tela neće preduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, već da je to dužnost hrvatskog državnog tužilaštva.

Finska istraga u vezi s Hrvatskom završena je u junu ove godine i na osnovu nje su bivši predsednik uprave „Patrije“ Jorma Vitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi za obećavanje ili davanje mita u Hrvatskoj.

Politički progon

Što se tiče posrednika „Patrije“ za Hrvatsku i Sloveniju, reč je o lobistima Hans-Volfgangu Ridlu i Valteru Volfu. Austrijski istražioci su još 2011. zaključili istragu o upletenosti Ridla i Volfa u slučaju Slovenije. Tako je Ridl u martu ove godine u Beču zbog podmićivanja slovenačkih državljana osuđen na tri godine zatvora, od kojih na jednu bezuslovno, dok je Volf odavno pobegao u Kanadu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Mesić je ocenio da su medijski napisi da će biti osumnjičen u aferi „Patrija“, koja se odnosi na kupovinu vozila za hrvatsku vojsku od istoimene finske firme, u ulozi proizvodnje haosa, iza kojeg, kako tvrdi, stoji obaveštajno podzemlje.

- Iako se više ne mogu kandidovati na izborima, nekima smeta što se ja na bilo koji način izjašnjavam. Žele me ućutkati, to je politička pozadina - rekao je Mesić Hini.

Istraga kabineta

Još u proleće 2012. USKOK je od Ministarstva obrane i kabineta predsednika republike zatražio sva dokumenta vezana za posao s „Patrijom“. Zatražena je, navodno, i lista osoba koje su od 2005. do 2009. dolazile u predsednikov kabinet.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.