Izvor: N1 televizija, 13.Mar.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O padu helikoptera ni istrage, ni anketnog odbora...

Danas se navršilo tri godine od pada vojnog helikoptera koji se srušio kod aerodroma u Surčinu, posle misije spasavanja životno ugrožene bebe. Političke i krivične odgovornosti onih koji su te večeri donosili odluke ni danas nema, a vojni sud je još 2016. ukinuo disciplinske kazne generalima Ranku Življaku i Predragu Bandiću.

Izvor: N1

Tužilaštvo nikada nije pokrenulo istragu. Tu temu vraćaju još jedino poslanici opozicije, koji su pitanja izneli na dnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << redu Skupštine.

Da li je pad helikoptera mogao da se izbegne i jesu li odluke koje su rezultirale smrću sedmoro ljudi mogle da budu drugačije?

O tome se samo nagađa i tri godine kasnije jer krivičnog postupka nema, iako je predistražni u lancu komandovanja registrovao propuste.

Iz skupštinskih klupa poslanice opozicije podsećaju na kršenje procedura tokom spasilačke misije, izdavanje usmenih naredbi i izostanak odgovornosti.

Pozivaju na osnivanje anketnog odbora i javno pitaju premijerku, ministra odbrane i načelnika Generalštaba zašto prećutkuju informacije.

"Ja pozivam na snagu Ustava i snagu zakona i zahtevam da mi se odgovori - ko je obavestio ministra Gašića i ko je menjao plan leta. To dugujemo ne samo mrtvim ljudima, to dugujemo svima nama zbog budućeg poštovanja procedura u Vojsci Srbije", izjavila je poslanica  Gordana Čomić.

"Jedan od ministara sigurno, a verovatno i dva ministra, su bili uključeni u organizaciju jednog skandaloznog, u suštini, medijskog događaja da jedan helikopter sa 6 odraslih osoba i jednom bebom sleti na civilni aerodrom mimo loše meteorološke situacije koja je bila tog dana", dodaje Tatjana Macura, poslanica DJB.

Kao svedočanstvo loših vremenskih uslova ostao je snimak poslednje komunikacije kontrole letenja sa pilotom Mehićem.

Omer Mehić: Ponovo ne vidim pistu, imam problem. Nemam vidljiv kontakt, moram u penjanje.

Kontrola letenja: Iznad piste ste sada 91, možete se zadržati, lebdenje iznad piste. Javite je ako ugledate ispod vas, tačno ste na pragu 3.0.

Omer Mehić: Ne vidim je, imam 140 metara

Kontrola letenja: Vi ste tačno iznad praga 30.

Omer Mehić: Je l je vidi neko?

Kontrola letenja: Pasat 91 Beograd. Je l se čujemo?

Dve komisije nisu utvrdile da je delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem, dok je Tužilaštvo navelo da nema krivične, već disciplinske odgovornosti za propuste.

Na treću godišnjicu nesreće Gradsko veće Novog Pazara pokrenulo je inicijativu da Medicinska škola u tom gradu dobije ime po lekaru i anestetičaru koji su u nesreći izgubili živote.

A Vojni sindikat Srbije traži podizanje spomenika nastardalim pripadnicima Vojske Srbije.

"Omer, Nebojša, Ivan i Milovan te kobne noći nisu odbili naređenje, poleteli su svesni rizika i opasnosti u koje ih šalju nadređeni i tako odleteli u smrt. Od onih koji su ih u smrt poslali za taj herojski čin nisu dobili ništa osim pokušaja da se odgovornost svali na mrtva usta", saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Helikopter se srušio malo pre ponoći, u širem reonu aerodroma "Nikola Tesla" na povratku iz Raške, a otvoreno je pitanje scenarija da je upućen na vojni, batajnički aerodrom ili heliodrom nadomak Vojnomedicinske akademije.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Tri godine od pada helikoptera kod aerodroma u Surčinu

Izvor: N1 televizija, 13.Mar.2018

Danas se navršilo tri godine od pada vojnog helikoptera koji se srušio kod aerodroma u Surčinu, posle misije spasavanja životno ugrožene bebe. Političke i krivične odgovornosti onih koji su te večeri donosili odluke ni danas nema, a vojni sud je još 2016. ukinuo disciplinske kazne generalima...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.