Nuklearni inspektori stigli u Teheran

Izvor: Blic, 18.Jan.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearni inspektori stigli u Teheran

Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na čijem je čelu Masimo Aparo, doputovao je danas u Teheran i počeće da šalje izvještaje u ponedjeljak, čime će biti ozvaničen početak dogovora Agencije i iranske vlade.

Prema uslovima dogovora Teherana i šest svetskih sila, Iran će prestati da radi na nekim fragmentima svog nuklearnog programa u zamenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Članovi Tima IAEA posetiće iranska nuklearna postrojenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Natanc i Fordou da bi se uverili da je Iran obustavio obogaćenje uranijuma na 20 odsto, te da je ublažen arsenal obogaćenog uranijuma.

Zapad sumnja da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran negira.

Iran i IAEA postigli su sporazum o saradnji u novembru prošle godine, kojim je predviđeno šest preliminarnih koraka koje Teheran treba da preduzme u naredna tri meseca, uključujući pristup inspektora u dva nuklearna postrojenja i dostavljanje relevantnih informacija.

Iranski dogovor sa IAEA je odvojen, ali dopunjava preliminarni sporazum postignut 24. novembra u Ženevi sa šest svetskih sila, prema kojem Teheran treba da ograniči svoje aktivnosti u nuklearnom programu u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nuklearni inspektori stigli u Teheran

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2014

BEJRUT - Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ doputovao je danas u Teheran, javili su iranski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nuklearni inspektori stigli u Iran

Izvor: B92, 18.Jan.2014

Teheran -- Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na čijem je čelu Masimo Aparo, doputovao je u Teheran...Tim će početi da šalje izveštaje u ponedeljak, čime će biti ozvaničen početak dogovora Agencije i iranske vlade...Prema uslovima dogovora Teherana i šest svetskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.