Nuklearni inspektori stigli u Iran

Izvor: B92, 18.Jan.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearni inspektori stigli u Iran

Teheran -- Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na čijem je čelu Masimo Aparo, doputovao je u Teheran.

Tim će početi da šalje izveštaje u ponedeljak, čime će biti ozvaničen početak dogovora Agencije i iranske vlade.

Prema uslovima dogovora Teherana i šest svetskih sila, Iran će prestati da radi na nekim fragmentima svog nuklearnog programa u zamenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Članovi Tima IAEA posetiće iranska nuklearna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postrojenja Natanc i Fordou da bi se uverili da je Iran obustavio obogaćenje uranijuma na 20 odsto, te da je ublažen arsenal obogaćenog uranijuma.

Zapad sumnja da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran negira.

Iran i IAEA postigli su sporazum o saradnji u novembru prošle godine, kojim je predviđeno šest preliminarnih koraka koje Teheran treba da preduzme u naredna tri meseca, uključujući pristup inspektora u dva nuklearna postrojenja i dostavljanje relevantnih informacija.

Iranski dogovor sa IAEA je odvojen, ali dopunjava preliminarni sporazum postignut 24. novembra u Ženevi sa šest svetskih sila, prema kojem Teheran treba da ograniči svoje aktivnosti u nuklearnom programu u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nuklearni inspektori stigli u Teheran

Izvor: Radio 021, 18.Jan.2014

Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na čijem je čelu Masimo Aparo, doputovao je u Teheran.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.