Novi Pazar: Upis kandidata za prvu godinu studija

Izvor: RTS, 19.Jun.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Upis kandidata za prvu godinu studija

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počinje prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskigh studija. Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu predviđen je upis 739 studenata na budžetu i 290 samofinansirajućih.
Univeryitet je i domaćin međunarodne naučne konferencije Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okupila sedamdeset učesnika. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru školuju se budući ekonomisti, pravnici, profesori jezika, psiholozi, vaspitaci, arhitekte, građevniski inžinjeri, fizičari, informatičari i matematičari. Za razliku od predhodnih godina, sve više raste interesovanje za matematičke i tehničke nauke.
"Na ovoj konferenciji prisutno je 14 stranih državljana od kojih su neki iz Velike Britanije, Kine, Rusije, Belorusije, Nemačke, Irana, Turske, Bugarske i naših bivših republika", kaže prof. dr Ćemal Dolićanin, predsedavajući konferencije.
"Ovo je odlična konferencija zbog toga što uključuje radove iz različitih oblasti kao što su informatika, matematika, mehanika. Posebno je značajan taj interdisciplinarni pristup", objašnjava prof..dr Ksin Ši Jang iz Velike Britanije.
"Razlog mog dolaska je u stvari da ispričam o značaju oblasti kojom se bavim. Mislim da će naša saradnja biti produžena i da će trajati još dugo, dugo", ocenjuje Prof. dr Andrej Jakovljev izRusije.
"Značaj koji će za mlade ljude , asistente imati činjenica da mogu da slušaju vodeće ekspetre iz pojedinih oblasti je neprocenjiv i ideja profesora Dolićanina da se ovakve konferencije organzuju veoma je značajna", smatra prof. dr Teodor Atanacković, akademik SANU.
Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru školuje se oko četiri hiljade studenata iz ovog i susednih gradova, ali i Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i opština sa severa Crne Gore.
Za sada, studenti sami obezbeđuju smeštaj u privatnom aranymanu, a cene su od šest hiljada dinara za iznajmljivanje sobe, do nekoliko desetina hiljada za iznajmljivanje stana. Uz troškove za hranu i školarinu, roditelji će morati da izdvoje mesečno jednu prosečnu platu za studije svoje dece.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počinje prijava kandidata za upis na Ekonomski fakultet u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2018, 10:02

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu danas počinje prijava kandidata za upis studenata na 1. godinu osnovnih akademskih studija u školskoj 2018/2019. godini. ..Prijavljivanje zainteresovanih kandidata trajaće u terminu od 8 do 14 časova, na tri lokacije - 20, 21. i 22. juna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.