Nove žrtve ledenog talasa u Srbiji

Izvor: B92, 31.Jan.2012, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove žrtve ledenog talasa u Srbiji

Beograd -- U poslednjih par dana od hladnoće je u Srbiji umrlo petoro ljudi, a za nekoliko njih se traga.

Ledeni talas odneo je danas nove žrtve - beživotno telo 72-godišnjeg muškarca pronađeno je u Topoli, a 50-godišnju ženu iz Kuršumlije iz planinskog sela Prevetica, suprug je jutros na kilometar i po od porodične kuće našao zavejanu u snegu.

Potraga za dve starije osobe nestale u smetovima se nastavlja. Traga se za muškarcem u selu Vrapče, opština Medveđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koga se sumnja da nije živ, dok je druga osoba nestala na području Suvobora.

"Zbog snega i niske temperature u toku dana i prošle noći bilo je dosta evakuacija i akcija spasavanja građana iz ugroženih delova, a i dalje je u toku je potraga za dve starije osobe nestale u smetovima", rekao je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije.

On je istakao da je struja u ugroženim delovima stabilizovana, ali da sistem i dalje sporadično ispada.

Temperatura se već danima ne penje iznad nule, a u Sjenici je danas izmereno minus 33 stepena, tako je taj grad među najhladnijim u Evropi.

Deca koja pohađaju isturena odeljenja na području sjeničke opštine su na prinudnom raspustu, većina njih ne može da se probije do škole, a na ovako niskim temperaturama teško je zagrejati učionice, te đaci u gradskim školama imaju skraćene časove.

Teško se obavljaju i sahrane, a iz opštine su od Vlade zatražili novčanu pomoć, jer u vanrednim uslovima troškovi rastu iz dana u dan.

Vanredna situacija u Sjenici traje skoro mesec dana.

Ivanjica: Helikopterom evakuisano 12 osoba

Zajedničkom akcijom kriznog štaba opštine Ivanjica, vatrogasaca-spasilaca iz Čačka i Ivanjice i MUP-a Srbije, koji je u pomoć poslao helikopter, evakuisano je 12 žitelja tog kraja, najugroženijih vremenskim neprilikama, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Ivanjica Radomir Ristić.

Ristić, koji je i predsednik Štaba za vanredne sitauacije, naglasio je da su izuzetno teške prilike u ivanjičkom kraju zahtevale hitno reagovanje radi zaštite ljudskih života, koje je i usledilo po odobrenju direktoru policije Milorada Veljovića.

"Uputili smo zahtev Ministrastvu unutrašnjih poslova i samo dva sata nakon mog kontakta sa Veljovićem helikopter je stigao u Ivanjicu. Letilicom je iz tri puta evakuisano 12 lica koja su se nalazila u kritičnoj fazi zbog bolesti, zavejanih kuća...", precizirao je Ristić.

Pomoć MUP-a, prema njegovim rečima, bila je "nasušno potrebna", imajući u vidu da se do nekih odredišta nije moglo nikako stići u potrebnom vremenskom roku.

"Situacija je i dalje veoma ozbiljna. Komunikaciju sa gradskim jezgrom ne može da ostvari 15.000 do 20.000 stanovnika opštine koji su suočeni sa viskokim snežnim pokrivačem i niskim temperaturama, nezapamćenim u ovom kraju poslednjih godina", upozorio je Ristić.

On je podsetio da je oko 20 mašina za rašćišćavanje snega na terenu, medju njima su i mašine Vojske Srbije, ali zbog visine snežnog pokrivača "slabo napreduju" u brdsko-planinskom predelu.

U selima ima bolesnih, trudnica, čak i preminulih koje porodice ne mogu da sahrane na grobljima, već taj čin obavljaju u dvorištima do raspleta kriznog perioda izazvanog snežnim padavinama i niskim temperaturama, naveo je predsednik opštine Ivanjica.

Izbavljen meštanin sela Pasjača

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju Srđan Mitrović je rekao da je Lj.M. (62) iz Pasjače imao promrzline i da je prebačen u prokupačku bolnicu, gde je posle ukazane pomoći došao svesti i njegovo stanje je stabolno.

Njega su komšije rano jutros pronašle u snegu bez svesti, a spasioci su se posle dojave meštana probili kroz zavejane seoske puteve do sela Pasjača na minus 15 stepeni i preuzeli onesvešćenog promrzlog čoveka.

On još ne može da govori, pa nije jasno kako se našao u snegu niti koliko je ležao dok ga nisu pronašle komišije.

Mitrović je rekao da i pored toga što su svi regionalni i lokalni putevi u opštini Prokuplje prohodni za saobraćaj, ipak ima zavejanih sela u planinskom delu opštine u kojima živi nekoliko desetina, uglavnom starijih meštana.

On je najavio da će Odeljenje za vanredne situacije i službom za čišćenje puteva tokom naredna dva dana očistiti i te zavejane seoske puteve.

Prva žrtva smrzavanja u Kuršumliji

Prva žrtva hladnoće i niskih temperetura u opštini Kuršumlija je Biserka Milenković (50) iz planinskog sela Prevetica, koju je suprug jutros na kilometar i po od porodične kuće, pronašao smrznutu i zavejanu u snegu.

Kako je agenciji Beta rekao suprug stradale, Biserka je juče prepodne otišla u susedno selo Orlovac da pomogne jednom starijem bolesnom bračnom paru u kućnim poslovima, a u kasnim popodnevnim krenula ka svojoj kući.

On pretpostavlja da nije uspela da stigne kući zbog jakog snega i oluje.

Slučaj je prijavio policiji koja, zajedno sa istražnim sudijom još pokušava da se probije do sela, što je otežano zbog velikih snežnih nanosa i nepristupačnog terena.

U Kuršumliji su poslednjih dana bile obilne snežne padavine, a temperature su dostizale i minus 20 stepeni.

Pronađeno beživotno telo starijeg muškarca kod Topole

Beživotno telo Spasoja Nikolića (71) pronađeno je danas u snegu na području Topole, izjavio je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je rekao da je reč o osobi koja je bila psihički obolela, a koja se uputila sama u šetnju.

Prema njegovim rečima, telo je pronađeno 300 metara od kuće u snegu oko 10.30 časova bez znakova života, pošto je prethodno stigla dojava da je ta osoba nestala.

Bolesnik preminuo tokom evakuacije

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je na području Užica juče u toku evakuacije preminuo jedan bolesnik.

Pred nama je još jedan leden dan. Temperature će u većem delu Srbije biti od minus 22 do minus tri stepena, što će prema prognozama biti i najviša temperatura danas. U Sjenici je čak minus 28 stepeni. Marić je ponovio da zbog snežnih padavina i niskih temperatura ostaje na snazi vanredno stanje u 14 opština i dodao da se svakog dana obavi po desetak spasilačkih akcija.

Govoreći o potrazi za dve osobe koje su nestale u smetovima, Marić je rekao da je veoma teška potraga, zato što se ona radi pomoću mehanizacije i neophodno je raščistiti sneg, tako da će i ta akcija potrajati i novi sneg će je učiniti teškom.

Trenutno se traga za jednom muškom osobom u selu Vrapče, u opštini Medveđa, za koju se sumnja da nije živa zbog velikog mraza i niske temperature. Druga osoba nestala je na području Suvobora.

Nova Varoš (Tanjug)

Marić je rekao da je danas nešto bolja prohodnost na putevima, jer je juče bilo manje padavina, ali da je na snazi i dalje vanredna situacija u 14 opština i da će to vanredno stanje potrajati u svim tim opštinama, jer se najavljuju nove padavine.

Upitan o snabdevanju strujom za oko 200 domaćinstava u Bajinoj Bašti i Crnoj Travi, Marić je odgovorio da su ekipe EPS-a na terenu i da očekuje da se snabdevanje strujom normalizuje, da ima sporadičnih nestanaka električne energije i da se taj sistem brzo vraća u funkciju.

Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije su angažovani na dostavljanju pomoći bolesnim osobama i njihovom prevozu do zdravstvenih ustanova i takvih akcija je bilo više od 60 od Božića do danas, rekao je Marić.

Marić je rekao da postoji mogućnost povećanja snežnog pokrivača i da bi nove padavine pogoršale stanje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija.

On je savetovao ljudima koji žive u ugroženim opštinama, posebno starijima, da nikako ne napuštaju svoja domaćinstva i da bilo koju pomoć potraže preko mesnih zajednica, odnosno opštinskih štabova za vanredne situacije, najbliže vatrogasno-spasilačke jedinice pozivanjem broja 93.

Marić je rekao da postoji mogućnost da se u akcijama spasavanja ponovo pojavi problem nafte, iako je vlada opredelila određenu količinu za tu namenu.

Seoska domaćinstva se pripremaju za zimu nabavkom hrane, a uvek postoji opcija evakuacije ako budu znatnije ugroženi ljudski životi i to je na opštinskim štabovima za vanredne situacije da svakodnevno procenjuju, rekao je Marić i izrazio nadu da do toga neće doći, osim u slučaju bolesti.

Predrag Marić je upozorio da bi eventualno naglo otopljavanje potencijalno moglo da dovede do bujičnih poplava, kojih je u Srbiji bilo mnogo u proteklih nekoliko godina.

Prošle godine je sa lokalnim samoupravama u ugroženim mestima rađeno na preventivi i čišćenju kanala, tako da je stanje bolje nego što je bilo ranijih godina, dodao je Parić Marić.

Hladno vreme je izazvalo brojne probleme, od nedostatka struje, do lomova zbog poledice. Međutim, ima onih koji su i na ovakvim temperaturama prinuđeni da rade napolju, kao prodavci na Niškoj pijaci, koji se greju uz toplu kafu ili čaj.

"Nosimo bunde, prsluke, čizme i uz sve to i igranje, cupkanje, tako se grejemo", kaže jedan prodavac.

Zaleđeni autobusi u Gornjem Milanovcu

Sedam autobusa "Autoprevoza" u Gornjem Milanovcu jutros nije krenulo jer se zaledila nafta u dovodnim cevima do motora, zbog čega đaci i radnici nisu stigli na posao, izjavio je otpravnik Milutin Gačić.

On je za agenciju Beta rekao da je jutros izmerena temperatura od minus 21 stepen, a autobusi nisu mogli da se pokrenu u Kamenici ispod Maljena i u Pranjanima na padinama Suvobora, zatim u rudničkom selu Dragolj i u gružanskom kraju.

U selima pranjanskog kraja vozači Mikan Bralović i Boško Petrović u toku noći su uključivali motore da bi zagrejali autobuse kako bi putnicima jutros bilo toplo, ali čim su krenuli zaledila je nafta i oni su stali.

Evropa pod snegom

Sneg i izuzetno niske temperature problem su i mnogih drugih država Evrope. Najmanje 50 ljudi je umrlo u talasu hladnoće, u mnogim oblastima je uvedeno vanredno stanje, škole su zatvorene, putevi neprohodni i onemogućeno je snabdevanje strujom.

Zbog temperatura koje su pale na minus 20 stepeni, vlasti istočnoevropskih zemalja otvorile su stotine prihvatilišta za hitne situacije i pozvali stanovnike da budu pažljivi i ne izlaze bez potrebe iz svojih kuća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.