Notari položili zakletvu u Skupštini Srbije

Izvor: Studio B, 07.Avg.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari položili zakletvu u Skupštini Srbije

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da će "uvođenje notarijata" doprineti rasterećenju sudova i osigurati efikasniju zaštitu prava i interesa građana.

Ministar je u Skupštini Srbije prisustvovao polaganju zakletve 94 javna beležnika - notara koji će 1. septembra zvanično početi da rade u osnovnim sudovima u Srbiji. Javni beležnici će overavati dokumenta, sastavljati isprave, preuzeti deo sudskih poslova, kao što su ostavinski postupci.   

"Uvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << notarijata će zasigurno doprineti rasterećivanju sudova, bržem odvijanju pravnog prometa i sigurnom ostvarivanju zaštite prava i interesa građana. S obzirom na obim poverenih ovlašćenja, od javnih beležnika očekujem da svoj posao obavljaju stručno, profesionalno i odgovorno", kazao je Selaković.   

Notare će imati 32 od 66 osnovnih sudova, a ministar je rekao da se nada će ih imati i ostali. Dugogodišnja pravnica Aleta Stojanović, koja će raditi u Osnovnom sudu u Nišu, kazala je za agenciju Beta da se dve godine pripremala za polaganje javnobeležničkog ispita.   

"Mislim da građani jako malo znaju o javnim beležnicima. Mi ćemo imati pre svega savetodavnu ulogu - građanima davati savete o pravnim stvarima, kako da ih reše na najbolji način i time ćemo značjano doprineti pravnoj sigurnosti", kazala je Aleta Stojanović.   

Najavljeno je da će 15. avgusta biti osnivačka Skupština Javnobelezničke komore čiji će rad nadzirati Ministarstvo pravde.

Polaganju svečane zakletve u Skupštini Srbije prisustvovali su i predsednici više sudova u Srbiji, tužioci, ambasador Francuske, Fransoa Gzavije Denio, predstavnici organizacija koje su finasijski i stručno pomogle uspostavljanje notarskog sistema u Srbiji - USAID, GIZ, francuske Fondacije za kontinetalno pravo. Kraljevina Jugoslavija je imala notarslu službu od 1930. godine, a ta služba je ukinuta 1944. godine.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.