Njujork tajms: Poboljšan imidž Srbije u svetu

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: Poboljšan imidž Srbije u svetu

Dolaskom nove generacije mladih političara koju u najboljem svetlu predstavlja ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, imidž Srbije u svetu znatno poboljšan, navodi se u tekstu objavljenom u "Njujork tajmsu", u rubrici Profil nedelje.

U tekstu objavljenom u "Njujork tajmsu", u rubrici Profil nedelje, navodi se da je imidž Srbije u svetu, koji je duže vreme pod bremenom zahteva Haškog tribunala da pronađe preostale ratne zločince, značajno poboljšan dolaskom nove generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mladih političara koju u najboljem svetlu predstavlja ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Vlada Srbije se sada odlučno zalaže za ulazak u EU i dobre odnose sa zapadnim zemljama, pre svega sa SAD, navodi se u tekstu.

Ističe se da je na vrhu liste prioriteta Jeremićevog ministarstva rešavanje problema u vezi sa samoproglašenom nezavisnom državom Kosovo.

Uticajni američki dnevnik piše da se Srbija protivi priznavanju nezavisnosti Kosova, koju između ostalog podržavaju i SAD, mnogo obuhvatnije nego što su to činile prethodne generacije političara u vreme Slobodana Miloševića, koje su propagirale ultranacionalizam.

"Činjenica da takva vrsta revnosnog, proevropskog političara u Srbiji, koji zauzima ovakav stav o Kosovu zbunjuje mnoge ljude", rekao je Jeremić u intervjuu "Njujork tajmsu".

Srpska vlada prozapadno orijentisana

Srbija više ne koristi oružje da bi rešila slučaj Kosova, bilo direktno ili organizovanjem paravojnih formacija, već pokušava da problem reši institucionalnim putem, citirao je list reči šefa diplomatije Srbije, dodajući da je Jeremić ministar u srpskoj Vladi koja je više prozapadno orijentisana nego i jedna prethodna.

"Srbija se trudi da objasni javnosti na Zapadu da reputacija zemlje iz doba Miloševića baca u zasenak činjenicu da se sada radi o demokratskoj državi, u kojoj su birači izabrali prozapadne kandidate na predsedničkim, odnosno parlamentarnim izborima u 2008. godini, uprkos buđenju nacionalističkog sentimenta uoči secesije Kosova", piše "Njujork tajms".

"Jedna od grešaka koju su načinile SAD i njihovi saveznici jeste očekivanje da će se Srbija "naprosto pomiriti sa gubitkom Pokrajine, zaplašena njenim priznavanjem u SAD i zemljama Zapadne Evrope", istakao je Jeremić i dodao da je "energija koju je srpska diplomatija uložila obilazeći svet iznenadila mnogo ljudi".

"Kosovo je naš Jerusalim, ne možete se prema njemu odnositi drugačije nego kao prema našem Jerusalimu", istakao je Jeremić ali je, primećuje njujorški dnevnik, odbio da kaže šta će Srbija tražiti ukoliko, pobedom u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, uspe da prinudi Prištinu da se vrati za pregovarački sto.

List je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić, Jeremićev "mentor i bivši profesor u srednjoj školi", praznike proveo u manastiru Visoki Dečani na Kosovu, uprkos protestima lokalnih Albanaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.