Nisam čudotvorac, ali čuda prave moje pesme

Izvor: Blic, 18.Dec.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam čudotvorac, ali čuda prave moje pesme

Popularni kantautor Đorđe Balašević je na velikoj turneji po Hrvatskoj. Ovog vikenda je u “Areni Zagreb” premijera filma “Kao rani mraz” i koncert “Đorđe Balašević & Panonska mornarica”, a pre nekoliko dana Balašević je nakon koncerta u Splitu sreo Gordanu Mušuru, Splićanku koja je pobedila amneziju uz njegove pesme.

- Ovo su mi prvi nastupi u novim arenama u Hrvatskoj, no imam ja iskustva i, što se kaže, vodio sam mnoge bitke u velikim dvoranama ili na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trgovima. Ne plaši me "Arena” u Zagrebu jer znam ko će biti tamo. U "Beogradskoj areni” sam jednom nastupao, ali kao gost Miroslava Ilića. On je jednom izjavio da bi najviše voleo kada bih mu ja došao na proslavu godišnjice, premda je znao da ne nastupam s narodnjacima. Nije znao da ću doći, ali me je strašno vezao kada je moja kći bila povrijeđena jer je bio jedini kolega koji je stalno zvao i pitao kako je. Morao sam mu se odužiti - rekao je Balašević.

On je nedavno napravio koncert u splitskoj "Spaladium areni” i posle koncerta u holu susreo gospođu Gordanu Mušuru iz Splita koja se izlečila slušajući njegovu muziku. Pedesetjednogodišnja Gordana preživela je dva teška moždana udara i prosto je sve zaboravila. Međutim, čitajući i slušajući pesmu Đorđa Balaševića "Prva ljubav”, Gordana je počela svega da se priseća. Prvo se setila svog supruga Ivice, pa potom dvojce sinova i drugih članova familije.

- Zaista me je ganula priča gospođe iz Splita koja se vratila iz amnezije slušajući moju pesmu. To je divno, ali ja nisam čudotvorac, čuda rade moje pesme. Moja supruga Olja me je davno vratila na zemlju. Bilo je to uoči odlaska na koncert u Ljubljanu, još je bio rat, a ja sam bio na dobrom putu da se odlepim od tla. Ona mi je tada rekla: „Balaševiću, to je sve jako lepo. Ti si taj koji nosi svetlost." I meni se to jako dopalo, to je na ivici religije. Onda je dodala: „Samo, seti se jedne stvari. Ti nisi ta svetlost, ti je samo nosiš." Ta svetlost su moje pesme i zato se ta gospođa vratila iz amnezije, zato klinci dolaze na moje koncerte - istakao je Balašević.

Za početak sledeće godine Đorđe Blašević je najavio i novi album na kom se nalaze tamburaške obrade njegovih starih hitova, ali i četiri potpuno nove pesme. Njegov filmski debi "Kao rani mraz” videla je publika u sedamdeset i tri grada.

Đorđe je tim povodom u razgovoru sa novinarima u Hrvatskoj istakao kako je film uz njega napravila njegova porodica supruga Olivera i ćerke Jovana i Jelena, kao i sin Aleksa.

- Uvek mi je bilo strašno žao zbog te vrste potcjenjivanja koja kod nas prati ženski rod. Neko zove na telefon i kaže: „Nama, u stvari, treba Đorđe." No, sve ovo oko filma i koncerata, sve je to apsolutno vizuelno delo moje supruge Olje. Muškarci manje-više čine sve da bi se to svidelo nekim ženama, a onda njih sklanjaju u stranu. Kod nas to ne prolazi i taj nam timski porodični duh puno znači. Mi smo apsolutno ekipa. Na filmu su radili Olja, ćerke Jovana i Jelena, sin Aleksa, ali i pridruženi član, v.d. zeta Petar Jovanović, Jelenin dečko.

Protiv piraterije

Supruga Olivera je veoma zadovoljna načinom na koji njena filmska kuća "Salajka” promoviše film "Kao rani mraz” i kako ga štiti od piraterije.

- Đole i ja smo oduvek voleli da idemo u bioskop pa sam zaključila da je našem filmu potreban mrak koji nude samo bioskopi. Treba ga gledati kolektivno jer smo se svi otuđili. Znači, morali smo da ga sačuvamo od pirata. Dobili smo savete od MUP-a, osigurali smo se ugovorima, iskoristili sve mogućnosti tehnike, video nadzora i samog nadzora u dvorani. Zadovoljni smo što smo film plasirali na ovaj način i dokazali da bioskopa može biti svuda gde ima dvorana i ljudi - kaže Olivera Balašević i dodaje da će DVD sa filmom izaći iduće godine u ovo doba, a posle toga će se emitovati i TV serija u pet nastavaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.