Niko nema ideju kako da pomogne Srbima na KiM

Izvor: Press, 16.Avg.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nema ideju kako da pomogne Srbima na KiM

Kontroverznu odluku kojom je Srbima koji žive na Kosovu ukinut dodatak od pola plate, Ustavni sud Srbije doneo je posle postupka koji je trajao skoro sedam godina! Naime, inicijativa za ocenu ustavnosti odluke Vlade iz jula 2003, kojom je uveden tzv. kosovski dodatak za one koji primaju plate iz budžeta, pokrenuta je još u novembru iste godine.U obrazloženju odluke USS-a nigde se ne kaže ko je pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti, osim što >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se kao jedan od predlagača navodi „grupa nosilaca pravosudnih funkcija" i izvesna „inicijatorka" iz Smedereva. Press je juče pokušao da u USS-u dozna ko su konkretni predlagači inicijative, zašto je postupak toliko dugo trajao i zašto je takva odluka doneta baš sada, ali nam je rečeno da su „svi nadležni na odmoru".
Bez konkretnog predloga
Pokušali smo u Ministarstvu finansija da saznamo da li se neko setio te inicijative jer je u budžetu Srbije ponestalo para za kosovske dodatke, ali nismo dobili odgovor. U Ministarstvu nisu mogli da nam kažu ni koliko je u budžetu za 2010. predviđeno para za KiM i za plate 45.000 radnika u pokrajini, uz obrazloženje da se nadležni državni sekretar upravo vratio s odmora! Ilustracije radi, 2009. godine je iz budžeta izdvojeno 39 milijardi dinara, što je bilo skoro 500 miliona evra.
Predstavnici Vlade uglavnom su i juče konstatovali da se odluka Suda „mora poštovati", ali i dalje nisu ponudili nijedan konkretan plan za rešavanje problema Srba na Kosovu. Državni sekretar za KiM Oliver Ivanović ponovio je za Press da bi to pitanje moralo da se reši odgovarajućim zakonom, kojim bi se, uz plate Srba na Kosovu, obračunavao poseban koeficijent.
Ministar rada Rasim Ljajić takođe je juče izjavio da odluka Ustavnog suda mora da se poštuje, ali da postoje drugi načini da se pomogne Srbima na Kosovu.
- Činjenica je da moramo da pronađemo način da uvažimo realnost da nije isto živeti u udaljenim enklavama na Kosovu i živeti u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu - rekao je Ljajić.
Ljajić: Ima drugih načina
On je dodao da se može naći rešenje koje će biti u skladu sa zakonom, a koje će uvažavati teške uslove u kojima žive kosovski Srbi.
- Treba nam mirna i razborita reakcija vlade na odluku Ustavnog suda koja mora da se poštuje, ali postoje drugi načini da se Srbima na Kosovu pomogne - rekao je Ljajić.
Ovi povodom SRS je saopštio da odluka Ustavnog suda šteti interesima Srbije.
- Očigledno je da je odluka doneta sa ciljem da se oteža položaj preostalih Srba, koji već žive u nemogućim uslovima, kako bi bili prinuđeni da napuste Kosovo i Metohiju - saopštili su radikali.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.