Neujednačen privredni rast

Izvor: RTS, 20.Okt.2010, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neujednačen privredni rast

Srbija beleži privredni rast, ali je on neujednačen po sektorima, rekao predsednik Privredne komore Miloš Bugarin. Nezaposlenost veća za više od 15 odsto od prošle godine, istakao Bugarin.

Predsednik privredne komore Srbije Miloš Bugarin potvrdio je nedavne ocene premijera Cvetkovića i ministra Dinkića da će Srbija ima bolje rezultate nego zemlje u regionu, ali je rekao da "treba imati u  u vidu sa kim se poredimo".

"U prvoj polovini 2010. godine imamo rast >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 1,2 odsto", rekao je Bugarin gostujući u Dnevniku RTS-a i dodao da sa takvim procenama nije nerealno očekivati da do kraja godine bude zabeležen rast od dva odsto.

"Rast BDP-a je neujednačen, najviši je u sektoru finansija, ali pojedini sektori beleže značajan pad. U sektoru građevinarsta pad je 11,9 odsto, a u sektoru hotela i restorana osam odsto", rekao je Bugarin.

Predsednik Privredne komore je rekao da je stopa nezaposlenosti viša za 15 odsto od prošle godine. 

 "Srbiji su neophodne strane investicije, potrebno je načiniti reforme i napraviti povoljno poslovno okruženje. Potrebna je stabilnost, veliki rad i predvidiv privredni razvoj", rekao je Bugarin i dodao da je neophodna i poreska reforma.

Bugarin je najavio da će Privredna komora Srbije pokrenuti inicijativu za formiranje Srpskog parlamenta preduzeća po ugledu na sličnu evropsku instituciju. Tada bi jedan dan u godini mesto poslanika zauzimali privrednici koji se delegiraju i iznose bitne teme i probleme o kojima se odlučuje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.