Neki kažu da smo bili kukavice...

Izvor: B92, 10.Jul.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neki kažu da smo bili kukavice..."

Holandski poslanik Ane Mulder prisetio se života u kampu mirovnih snaga UN u Srebrenici u svom govoru u holandskom parlamentu.

“Tu su se rađala deca, nije bilo toaleta, fekalija je bilo na svakom koraku, a temperatura je iznosila od 30 do 35 stepeni“, naveo je 45-godišnji poslanik.

Te 1995. godine on je bio regrut u holandskom bataljonu koji je trebalo da brine o bezbednosti muslimanske enklave u istočnoj Bosni.

“Ono što je bataljon tamo uradio, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegova nemogućnost da spreči najveću svirepost u Evropi posle Drugog svetskog rata i danas visi nad vratom Holandije. Jedna vlada je pala, a hiljade strana izveštaja o tome je napisano“, navodi u tekstu novinar Fajnenšl tajmsa Dankan Robinson.

Holandski poslanik se seća trenutka kada je glavnokomandujući bataljona Tom Karemans tražio vazdušnu podršku.

“Sedeo sam u istoj sobi sa svojim komandantom kada je tražio da se podignu borbeni avioni. Bio je odbijen. Neki kažu da smo bili kukavice... Neki kažu da smo se našli u nemogućoj poziciji... Svako od nas se oseća posramljenim zbog onoga što se dogodilo, zbog ubistva 8.000 ljudi u mestu koje je trebalo da bude mirno“, navodi Mulder.

U subotu se obeležava 20 godina od tragedije u Srebrenici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandski poslanik: Nismo krivi za Srebrenicu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2015

Holandski poslanik An Mulder (45) podsetio je u govoru u parlamentu na svoje učešće u misiji UN 1995. godine u Srebrenici kada je vojska Republike Srpske izvršila masakr nad muslimanskim stanovništvom, rekavši da je bio zajedno sa glavnokomandujućim holandskog bataljona kada ovaj je zatražio...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.