Nećemo u ping-pong raspravu, nemamo ništa više da kažemo

Izvor: B92, 12.Mar.2019, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo u ping-pong raspravu, nemamo ništa više da kažemo"

Katolička crkva u Koruškoj se oglasila povodom reakcije Hrvatske biskupske konferencije.

HBK je reagovala na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, saopštila je u ponedeljak nadležna dijeceza Gurk.

"Mi nećemo reagovati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong saopštenjima pa tako nećemo reagovati ni na reakciju HBK na uskraćivanje dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Blajburgu“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je za Hinu portparol nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matias Kapeler.

On je dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više da kaže od onoga što je na tu temu saopštila krajem prošle nedelje.

Podsetimo, koruška Katolička crkva je 8. marta odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je ta misa politički instrumentalizovana, saopštila je tamošnja Katolička crkva.

"Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", navodi se u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger, prenosi Hina.U pismu se navodi da manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

Istoveremeno, austrijska novina agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene zvaničnike, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti. Austrijska država je od prošle godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika Evropskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.