Cela Hrvatska je Blajburg

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cela Hrvatska je Blajburg"

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise kod Blajburga.

Molba je odbijena jer se ova misa politički instrumentalizuje, saopšila je tamošnja Katolička crkva.

O toj odluci se na Fejsbuiku oglasio bivši predsednik HDZ-a Tomislav Kramarko, prenosi Indeks.

“Cela Hrvatska je Blajburg!

Poštujući univerzalna civilizacijska načela pravednosti, etike i morala da su sve žrtve kojima nije suđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i presuđeno, nevine po principu pretpostavke nevinosti, moramo se javno, sa posebnom zabrinutošlu zapitati – ko to zabranjuje hodočašće nevino ubijenim Hrvaticama, Hrvatima i mnoštvu ubijenih ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti, koji su umrli mučeničkom smrću od zločinačke ruke u svojevrsnom genocide čije je ishodište na Blajburgu? Ko zabranjuje misu predvođenu hrvatskim biskupima, svetu misu za nevino pogubljene čije duše do dana današnjeg nisu našče mir, spokoj i zadovoljile istinu u svojoj mučeničkoj smrti”, napisao je Karamarko.

Kako je dodao, zabrana mise nije ništa drugo nego “čin obezvređivanja sveukupnog hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih u Blajburgu svake godine bilo sve manje”.

“Nema alternative svečanom suharistijskom slavlju i molitvi za žrtve najvećeg istorijskog genocida u Hrvatskoj, nema alternative Blajburgu jer je cela Hrvatska Blajburg, a celi Blajburg je u našim srcima”, naveo je on.

Naglašava i da jedini državnički odgovor ovim nastojanjima da se Blajburg izbriše iz istorijskog sećanja hrvatskog naroda jeste da se jedan dan u godini u maju proglasi nacionalnim danom žalosti, molitve i sećanja na nevine žrtve sa ishodištem na Blajburgu.

“Ako na ovom ispitu padnemo kao narod, uskoro ćemo svedočiti obezvređivanju Oluje i Vukovarske kolone sećanja”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koruška Katolička crkva 'neće odgovarati' na reakciju HBK

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2019

Katolička crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, priopćila je u ponedjeljak nadležna dijeceza Gurk. "Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.