Na Sarajevo 3.500 granata dnevno

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2010, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sarajevo 3.500 granata dnevno

Član posmatračke misije Ujedinjenih nacija, irski potpukovnik Džon Hamil, kao svedok Haškog tužilaštva na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine, rekao je da su tokom rata na Sarajevo dnevno padale i po tri hiljade granata.

Hamil je kao posmatrač bio oficir za vezu pri Sarajevsko-romanijskom korpusu Vojske Republike Srpske.  On je rekao da je bio uključen u istragu nakon granatiranja pijace Markale u februaru 1994. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godine.

Granate su došle s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa RK, odakle je dnevno na Sarajevo ispaljivano više od tri hiljade granata, rekao je Hamli.

Tokom unakrsnog ispitivanja Hamil je rekao da su istragu o granatiranju Markala vodili pripadnici UN i da ne zna da li su paralelnu istragu vodile još neke strane.  "Znam da zajedničke istrage nije bilo", rekao je on.

Nastavak suđenja Radovanu Karadžiću zakazan je za 14. decembar, a tužilaštvo je kao svedoka najavilo britanskog novinara Martina Bela, koji je ranjen snajperskim hicem tokom izveštavanja iz Sarajeva, prenose agencije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.