NBS intenzivira kontrolu u svim bankama

Izvor: Blic, 22.Avg.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS intenzivira kontrolu u svim bankama

Narodna banka Srbije najavila je danas da će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima postoji određeni nivo kreditnih rizika i u kojima svojinska struktura može vlasnicima, odnosno akcionarima, da stvori probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora.

Neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta upravljanja rizicima Narodna banka Srbije započela je u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom periodu koristila u značajnoj meri državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoć, saopštila je NBS.

Kako je sagledavanjem strukture akcionara kod određenog broja banaka primećeno značajno učešće kastodi (castody) računa, NBS je Privrednoj banci AD Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Cilj je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama, navedeno je u saopštenju.

Narodna banka Srbije ukazuje na odgovornost svih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, upravnih i izvršnih odbora banaka i akcionara, ali i eksternih revizora koji potvrđuju da li finansijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su urađeni po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Povezane vesti: Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate Jelašić: Nisam pomagao stranim bankama da iznose profit

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.