NATO, Iran, napad na tanker i međunarodno pravo FOTO

Izvor: B92, 03.Avg.2021, 14:39

NATO, Iran, napad na tanker i "međunarodno pravo" FOTO

NATO se pridružio saveznicima u osudi napada na naftni tanker "Merser Strit" kod obala Omana i izrazio saučešće Rumuniji i Velikoj Britaniji zbog gubitaka.

Sloboda plovidbe od vitalnog je značaja za sve saveznike NATO i mora se poštovati u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju Alijanse.

Velika Britanija, SAD i Rumunija zaključile su da je Iran najverovatnije odgovoran za ovaj incident, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a saveznici izražavaju zabrinutost zbog destabilizacionih akcija Irana u regionu i pozivaju Teheran da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Dve osobe - jedan Britanac i jedan Rumun, poginule su prilikom napada dronom na naftni tanker "Merser Strit", kojim upravlja "Zodijak maritim" u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera.

Brod je plovio pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obala Omana, a kompanija je saopštila da se još uvek utvrđuju sve okolnosti, dok je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid u petak za ovaj incident okrivio "iranski terorizam".

Iran je negirao te optužbe, navodeći da takvim neosnovanim tvrdnjama Izrael pokušava da odvrati pažnju od činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bruxelles i NATO osudili napad na tanker kod obala Omana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Avg.2021

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) i EU osudili su 3. kolovoza navodni napad Irana izvršen prošlog tjedna na tanker u Arapskom moru i zatražili od Teherana da poštuje svoje međunarodne obaveze. Krajem prošlog tjedna u napadu drona na tanker Mercer Street poginuli su britanski i rumunjski državljani.  Glasnogovornik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.